Alimentació

Heura va mantenir les seves pèrdues milionàries el 2023

La companyia catalana de proteïna vegetal va tancar l'exercici amb uns números vermells de 18,5 milions d'euros

Els cofundadors d'Heura Marc Coloma y Bernat Añaños
2 min
3
Regala aquest article

BarcelonaCom és habitual en el sector de les start-ups, en els primers anys de vida la companyia de proteïna vegetal Heura ha prioritzat el creixement a la rendibilitat. En els últims resultats publicats al Registre Mercantil, segons ha pogut consultar l'ARA, l'empresa d'alimentació vegana catalana va mantenir unes pèrdues en la seva filial espanyola en 18,5 milions d'euros. En aquest exercici, Heura va assolir una facturació de 21,2 milions d'euros. Aquesta societat, però, no incorpora els ingressos de la resta de filials del grup, que aleshores ja s'havia expandit en mercats com el Regne Unit, França, Alemanya i Itàlia. Des de la companyia destaquen que les pèrdues sí que inclouen tots els costos operatius tant dels països on operen com de les oficines centrals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els resultats del 2023 s'emmarquen dins del pla d'expansió i innovació de la companyia, que va establir un nou pla de negoci amb l'objectiu d’aconseguir la rendibilitat en el quart trimestre del 2025 i assolir el primer exercici rendible el 2026", assegura a l'ARA el cofundador i conseller delegat d'Heura, Marc Coloma. Des de l'empresa també remarquen que a finals del 2023 la unitat de negoci espanyola va arribar a la rendibilitat i que el 2024 ja va ser rendible tot l'any.

El 2023 també va ser l'any en què Heura va anunciar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per al 10% de la plantilla, en aquell moment d'uns 170 treballadors. Aleshores la companyia barcelonina ja va justificar aquesta retallada de personal com a part d'una sèrie de mesures que havien posat en marxa per arribar a la rendibilitat i deixar enrere les pèrdues acumulades. També ho va atribuir a un context marcat per la inflació, l'augment dels costos a la cadena de valor i la menor capacitat d'accés al finançament.

"Heura ha passat d'un plantejament d'hipercreixement a una estratègia de creixement sostenible, amb l'objectiu d'arribar a l'autonomia financera el 2025. Això ha suposat una transformació per millorar l'eficiència i centrar-se en les fites pròximes a la rendibilitat", argumentava la companyia en la memòria dels resultats. A més, assegurava que s'havia convertit en la marca líder del mercat espanyol amb un 26% de quota de mercat, que duplicava la del segon actor. La companyia es va traslladar a principis d'any a una nova seu central al districte tecnològic del 22@ de Barcelona, a l'edifici Newwork Coworking.

Finançament

Mentre els números verds no arriben, però, Heura ha aconseguit sobreviure a l'arribada de nous competidors —la marca blanca també ha entrat de ple en el segment de la proteïna vegetal— gràcies a les injeccions de capital dels seus inversors. La companyia va tancar l'última ronda de finançament de 40 milions d'euros fa tot just un any. En aquesta operació hi va participar el gegant holandès de l'alimentació Upfield (ara Flora Food Group), propietari de marques com les margarines Flora i Tulipán o la maionesa Ligeresa. També van entrar a Heura el fons especialitzat en proteïna vegetal Unovis i els vehicles European Circular Bioeconomy Fund i Newtree Impact.

stats