Sequera
Alimentació11/05/2023

El govern espanyol invertirà 200 milions a la dessalinitzadora de la Tordera

La partida forma part d'un conjunt de mesures valorades en 2.190 milions d'euros per afrontar la sequera

MadridAmb una reserva hídrica –aigua embassada– al conjunt de l'Estat del 48,9%, uns nivells històrics d'altes temperatures –acabem de deixar enrere el mes d'abril més càlid des que es tenen registres– i una pagesia, en especial la catalana i l'andalusa, agonitzant per una collita que es preveu nefasta, el govern espanyol s'ha vist obligat a moure fitxa. El consell de ministres extraordinari d'aquest dijous ha aprovat una bateria de mesures que busquen pal·liar els efectes de la sequera des de tres àmbits: ajudes econòmiques per als agricultors, més inversió per millorar les infraestructures hidràuliques (des de les preses fins als canals) i reforçar la protecció dels treballadors, sobretot d'aquells exposats a les altes temperatures.

Ajudes als agricultors

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha anunciat la mobilització de fins a 784 milions d'euros per al sector agrari. "És un paquet molt important", ha defensat. Planas ha afegit en roda de premsa després del consell de ministres: "Sens dubte, si és necessari, continuarem estudiant més mesures amb el sector". Aquesta suma de diners és el resultat de diferents mesures. Les que afecten a Catalunya són:

Cargando
No hay anuncios
  • 636 milions d'euros seran ajudes directes de l'Estat per a la ramaderia càrnica i lletera (355 milions), l'agricultura (276 milions) i l'apicultura (5 milions).
  • Pel que fa a alguns cultius de secà, s'ha decidit ampliar la subvenció a les assegurances agràries ja contractades fins a cobrir el 70% (el màxim legal possible) del finançament de les pòlisses d'assegurança. L'assegurança agrària és una de les cobertures de les quals disposa el sector primari davant fenòmens extrems, com ara un incendi, i els permet cobrir part de les pèrdues. Entre els cultius beneficiats hi ha l'ametller, l'olivar, l'avellaner o l'alfals, entre altres.
  • Queden exemptes de pagar l'impost de béns immobles (IBI) les explotacions agrícoles o ramaderes que han patit una caiguda del seu rendiment net de, com a mínim, un 20% en zones amb limitacions naturals o d'un 30% a la resta de zones. El govern espanyol calcula que la mesura afectarà unes 200.000 explotacions agrícoles i tindrà un impacte de 53 milions d'euros.
  • També s'ha aprovat l'exempció en l'IRPF i l'impost de societats en les ajudes de la PAC.
  • S'amplia fins al 30 de juny el termini per sol·licitar les ajudes de la nova PAC.

Amb tot, el govern espanyol ja va anticipar que volia mobilitzar diners extra de la PAC (la política agrària comuna) per poder fer arribar més diners a la pagesia. Planas va enviar una carta a la Comissió Europea en què demanava fer ús de la reserva de crisi d'aquest fons europeu. A més, fa un parell de setmanes ja va anunciar una rebaixa de fins a 1.807 milions d'euros en els impostos que paguen alguns agricultors. Entre les mesures fiscals, destaca la publicació de l'ordre de mòduls del sector amb una rebaixa excepcional mínima del 25% en l'IRPF de l'exercici del 2022, que pot arribar a ser d'entre el 30 i el 50% en aquells sectors més afectats.

Cargando
No hay anuncios

Inversió per a infraestructures d'aigua

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha estat l'encarregada de detallar un conjunt d'inversions per a la millora de les infraestructures hidràuliques de l'Estat. En total, es tracta d'inversions per valor de 1.400 milions d'euros en mesures fiscals i obres hidràuliques.

Cargando
No hay anuncios
  • 700 milions d'euros en actuacions prioritàries a les conques més castigades per la sequera amb l'objectiu de millorar els recursos hídrics. "Assumim obres d'interès general que, en teoria, són d'altres administracions, però per les quals ens han demanat ajuda", ha dit Ribera. En el cas de les conques internes de Catalunya, Ribera ha anunciat una inversió de fins a 200 milions d'euros a la dessaladora de la Tordera II, al municipi de Blanes. Aquesta és una de les infraestructures claus per millorar el subministrament a la demarcació de Barcelona i Girona. De fet, la Generalitat havia demanat suport al govern espanyol pel que fa a la inversió d'aquesta infraestructura. Tot apunta que estaria acabada cap al 2027.
  • Rebaixa dels cànons per a les explotacions agràries: 57 milions d'euros per l'exempció de fins al 100% del pagament del cànon de regulació i la tarifa de regulació de l'aigua.
  • 36 milions d'euros destinats a obres hidràuliques com estacions de bombeig o millores en embassaments.
  • Acord amb Acuamed per valor de 610 milions d'euros per activar la conducció Júcar-Vinalopó (País Valencià) i substituir l'ús d'aigües subterrànies per aigües de dessaladora.

Fins ara l'Estat defensa que ha mobilitzat més de 22.800 milions d'euros destinats als cicles de l'aigua i als regadius. Es tracta de la inversió que es desprèn dels plans hidrològics 2022-2027, que aglutinen un total de 6.500 mesures, entre les quals hi ha inversió per a infraestructures de sanejament i depuració, infraestructures destinades al reg o la depuració.

Cargando
No hay anuncios

Protecció laboral

L'altra gran pota de les mesures aprovades aquest dijous pel consell de ministres afecta el mercat laboral i, en particular, la protecció dels treballadors. El govern espanyol obligarà les empreses a definir quines tasques queden prohibides a l'aire lliure quan existeixin condicions climàtiques extremes, com les onades de calor. Fins ara, no hi havia cap normativa que recollís una prohibició així, excepte en alguns sectors i a l'interior: per exemple, dins les fàbriques hi ha un límit de 35 graus.

Cargando
No hay anuncios

Com a norma general, qualsevol empresa que compti amb un treballador o més està obligada a tenir un pla de prevenció de riscos laborals. La intenció de l'executiu espanyol és que ara aquests documents incorporin mesures davant situacions extremes que poden ser perjudicials per a la salut del treballador. A més, de manera general la llei estatal de prevenció dels riscos laborals introduirà el mandat o consell de "modificar o reduir" les jornades laborals quan l'Aemet avisi d'alertes per fenòmens meteorològics adversos.

Amb tot, el ministeri de Sanitat ja va anunciar que avançaria a aquest 15 de maig l'entrada en vigor del pla contra la calor. El Pla Nacional d'Actuacions Preventives dels Efectes de l'Excés de Temperatures sobre la Salut 2023 estarà en vigor fins a mitjans del mes de setembre.

Cargando
No hay anuncios