França salva el camembert del pla ecologista de la UE
Els estats membres acorden prohibir l'ús d'envasos d'un sol ús, com els minixampús d'hotel, i els embalatges de fruites i verdures
Brussel·lesLa Comissió Europea calcula que cada ciutadà comunitari genera de mitjana uns 180 quilograms de residus d'envasos a l'any i, per mirar de reduir aquesta xifra, va proposar un paquet de mesures legislatives per fomentar el reciclatge i acabar amb els embalatges "innecessaris". Entre altres, Brussel·les va classificar l'embolcall d'alguns aliments, en els quals s'incloïa el del formatge camembert, i apostava per l'ús d'embalatges més fàcils de reciclar i reutilitzar.
Tanmateix, França va posar el crit el cel i ha aconseguit salvar-lo en l'acord al qual han arribat els estats membres de la UE aquest dilluns, segons informen fonts diplomàtiques a l'ARA. "Europa ha de protegir el medi ambient, però mai en detriment de les característiques específiques dels estats membres", va criticar l'eurodiputada francesa del PP Europeu Laurence Sailliet.
Brussel·les vol reduir al màxim els envasos de paper o de fusta per a aliments, perquè quan s'embruten de menjar o es taquen costen molt més de reciclar que els de plàstic. Els eurodiputats i diferents representants francesos que s'han queixat de la mesura, però, argumenten que el camembert no respiraria tan bé amb els embolcalls de plàstic, cosa que, segons Sailliet, suposaria "una aberració gustativa".
Més enllà del camembert, que és un símbol nacional a França i ha aixecat molta polseguera, la normativa europea prohibirà altres tipus d'envasos que han quedat en un segon pla. Alguns dels més destacats, per exemple, són els minixampús dels hotels o els embalatges de fruites i verdures que pesin menys d'un quilo i mig.
Reutilitzar i reomplir
D'altra banda, un dels objectius de la normativa és impulsar la reutilització o el reompliment d'envasos, que durant els últims anys ha registrat una forta davallada. Per aquest motiu, obligarà que totes les empreses que facin menjar per endur-se ofereixin l'opció de portar la teva pròpia carmanyola, i els clients de restaurants i bars també podran demanar que els posin el cafè per prendre fora del local en una tassa seva.
També, per facilitar la feina al ciutadà a l'hora de reciclar, cada envàs haurà de dur una etiqueta enganxada que indiqui de quin material està fet i a quina categoria de residus pertany. Aquestes mateixes etiquetes figuraran als contenidors de recollida de residus i pretenen dissipar els dubtes que hi pugui haver sobre quins envasos van a cada color.
Amb aquesta mesura, que encara s'ha de negociar amb el Parlament Europeu, es vol aconseguir que la Unió Europea redueixi un 15% dels residus d'envasos que genera el 2040 i forma part d'un macropaquet d'iniciatives verdes que ha liderat la Comissió Europea, encapçalada per la conservadora Ursula von der Leyen.