Alimentació

Europastry suspèn la seva sortida a borsa per segon cop aquest any

El fabricant català de pa congelat fa marxa enrere en l'operació per la fluixa demanda dels inversors

Europastry va facturar 1.300 milions d’euros el 2023 i té més de 5.000 empleats. 

ARA
08/10/2024
2 min

BarcelonaEl fabricant català de pa i brioixeria congelada Europastry ha cancel·lat aquest dimarts la seva sortida a borsa, prevista per a dijous, a causa de la baixa acceptació de l'operació entre els inversors, segons ha avançat Bloomberg i han confirmat a Europa Press fonts coneixedores d'aquesta decisió. És la segona vegada en aquest any que la companyia atura el salt als parquets, després que ja paralitzés aquest mateix procés al juny, perquè les condicions de mercat eren "cada vegada més desfavorables".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'empresa havia de comunicar aquest dimarts el preu final de les accions en el moment del seu debut a la borsa, que havia situat entre els 15,85 i 18,75 euros per títol. Això situava la valoració del grup en prop de 1.600 milions d'euros. L'objectiu d'aquesta operació era aconseguir 210 milions d'euros, dels quals Europastry preveia destinar 109,1 milions a reduir el seu deute i 89,6 milions al seu creixement.

Després de l'aprovació del fullet de sortida a borsa per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a finals de setembre, CriteriaCaixa va comunicar públicament que entraria al capital d'Europastry com a inversor àncora en la sortida a borsa. De fet, el hòlding de participades de La Caixa s'havia compromès a adquirir una participació fins a un 5% de la companyia.

Amb aquesta sortida a borsa frustrada ja en dues ocasions, Europastry es comprometia a oferir entre 11,2 milions d'accions i 13,25 milions d'accions noves –amb els quals calculava recaptar els 210 milions d'euros–, mentre que la resta d'accionistes, entre els quals hi ha el fons MCH, oferirien a l'oferta secundària fins a 30 milions d'accions. En aquest sentit, el vehicle de la família Gallés (accionistes de referència del grup) i Indinura (controlada pel conseller delegat Jordi Morral) tenien previst vendre una participació minoritària en el context de la sortida a borsa. Un cop feta l'operació, la família Gallés havia de continuar controlant més del 60% del capital.

Quart intent frustrat

Europastry també havia intentat fer el salt a la borsa el 2007 i el 2019, però en aquestes ocasions anteriors també es va acabar fent enrere. El fabricant de pa congelat va tancar el primer semestre de l'any amb una facturació de 714 milions d'euros, un 7% més que el mateix període de l'exercici anterior i just abans d'aturar l'operació el grup presumia d'un increment en la seva rendibilitat.

stats