Alimentació

Espanya, lluny del nord d'Europa en consum d'aliments ecològics

Cada català va gastar l'any passat uns 80 euros en productes orgànics

2 min
Préssecs d'una finca d'agricultura ecològica d'Esparreguera.
Dossier Catalunya, líder en alimentació ecològica al sud d'Europa Desplega
1
Catalunya és el mercat líder de l'alimentació ecològica del sud d'Europa
2
De pare a filla: 35 anys de ramaderia i agricultura ecològica a la falda dels Pirineus
3
Oli ecològic d’una parella d’economistes de Barcelona al bell mig de les Garrigues
4
“Es fan recomanacions dietètiques que no estan alineades amb les condicions del planeta”
5
Espanya, lluny del nord d'Europa en consum d'aliments ecològics
6
Festí Fest, el festival sostenible per llepar-se els dits que organitza el diari ARA
L'Editorial
Menjar sa i salvar el planeta

BarcelonaL'agricultura ecològica guanya pes als camps, però també als supermercats. L'auge dels aliments ecològics –que el govern espanyol també anomena orgànics o biològics– fa anys que dura i Catalunya és un dels punts clau dintre del mercat espanyol, tot i que encara està molt menys desenvolupat que als Estats Units o als països del nord d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Espanya, un 3,3% del pressupost en alimentació de les famílies es destina a aliments ecològics. Això el 2023 va representar una despesa mitjana de 56,63 euros per persona, un increment del 4,4% en comparació amb el 2022, segons dades de l'Informe del consum alimentari a Espanya, elaborat pel ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Per facturació, els aliments ecològics són un 2,3% del volum de vendes alimentàries, mentre que el valor és un 3,3%. Cada espanyol va consumir uns 13,3 quilos de productes ecològics el 2023.

Les dades de l'estudi del ministeri són diferents de les d'un segon informe elaborat per Ecovalia, l'associació professional espanyola de la producció ecològica, que augmenta fins a 64 euros per persona la despesa a Espanya en productes ecològics l'any passat. En aquest cas, a més, l'estudi desglossa les dades per comunitats i situa Catalunya com la cinquena comunitat autònoma on els consumidors gasten més en alimentació ecològica, lleugerament per sota de Cantàbria, el País Basc i Galícia i molt per sota dels 117 euros per persona de les Balears.

El president d'Ecovalia, Álvaro Barrera, va indicar durant la presentació de l'informe del 2024 que el sector ha passat per "moments complicats", com tot el conjunt de l'agricultura europea, però va ressaltar el creixement a Espanya. "Cal treballar per augmentar el consum per càpita dels espanyols i perquè el consumidor reconegui el segell ecològic", va afegir Barrera, en referència al segell europeu amb forma de fulla que han d'incorporar tots els productes ecològics a les etiquetes.

Independentment de quin dels dos estudis sigui més acurat, és evident que Espanya està lluny de les xifres de consum d'altres estats europeus, especialment del centre i el nord del continent. A Suïssa, el país que encapçala el rànquing de consum ecològic, la despesa per persona en aliments ecològics va ser de 437 euros per habitant, més de cinc vegades que a Catalunya. Altres països també estan molt per sobre: Dinamarca, Àustria i Luxemburg van tancar l'any passat amb consums per persona de 365, 274 i 259 euros, segons Ecovalia.

Catalunya, el mercat més gran a l'Estat

Tot i que el consum per càpita no sigui el més elevat, Catalunya sí que és el principal mercat de l'Estat. Els consumidors catalans van destinar uns 631 milions d'euros dels 3.000 milions totals que va representar el mercat d'aliments ecològics a tot l'Estat, segons Ecovalia.

El 2022, Espanya era el desè mercat de productes ecològics del món, amb uns 2.500 milions d'euros (que van augmentar als 3.000 l'any passat), per sota de països amb poblacions molt inferiors, com Suècia, i molt lluny dels Estats Units, on hi ha el mercat més gran amb consums de més de 58.500 milions fa dos anys. De fet, el consum d'agricultura ecològica es concentra sobretot en les economies més desenvolupades: els Estats Units, el Canadà i Europa acumulen un 84% de la quota de mercat mundial.

Dossier Catalunya, líder en alimentació ecològica al sud d'Europa
Vés a l’ÍNDEX
stats