Alimentació
Economia Alimentació 29/06/2023

¿Costa més la bossa de plàstic que el quilo de taronges, com diu Feijóo?

El preu al qual es refereix és en origen, però creix un 1.000% fins al punt de venda

ARA
2 min
Entrevista a Núñez Feijóo a El Hormiguero.

BarcelonaLes xarxes socials en van plenes. En l'entrevista que dimecres a la nit Pablo Motos va fer al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a El hormiguero, el candidat popular va dir que per a un consumidor surt més cara la bossa de plàstic del supermercat o la botiga que el preu d'un quilo de taronges.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, Feijóo deia que havia vist un anunci on es deia que el quilo de taronges es venia per 12 cèntims d'euro i que el preu de la bossa de plàstic costava 15 cèntims. Ràpidament, molts consumidors han omplert les xarxes socials de comentaris en què asseguren que paguen molt més per un quilo de taronges a la botiga.

El fet és que segurament el líder del PP no es referia al preu de venda al públic del quilo de taronges, sinó al preu al qual el cobra el pagès en origen. Només cal fer una mirada a l'índex de preus en origen i destinació dels aliments (IPOD) que elabora periòdicament el sindicat agrari Coag (Coordinadora d'Agricultors i Ramaders). L'últim Ipod que ha publicat aquesta organització és del gener, i s'indica que les taronges tenen un preu en origen de 0,14 euros el quilo, i un preu final per al consumidor d'1,57 euros el quilo. És a dir, el preu que paga el consumidor és 11,21 vegades el que cobra el pagès, o, dit d'una altra manera, des del camp fins a la botiga augmenta un 1.000%.

De fet, de la llista d'aliments que inclou l'Ipod, les taronges són les que més augmenten de preu del camp a casa, seguit de les llimones (965%), les mandarines (756%) i els alls (754%).

Quant al preu de la bossa, el seu cobrament obeeix a la política europea per evitar les bosses de plàstic d'un sol ús per motius mediambientals, i l'adaptació a la normativa espanyola la va fer el govern de Mariano Rajoy, del PP, tal com ha recordat en un tuit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

stats