Alimentació

Corpinnat exigeix ser com una DO: "No som un club d'amics"

Els 11 elaboradors del segell distingeixen Xavier Gramona com a president honorífic a títol pòstum

SubiratsEls onze cellers d'escumosos agrupats en la marca Corpinnat han exigit a la Generalitat que els dispensi el mateix tracte que dona a les denominacions d'origen. Assolir el mateix rang que tenen les DO els permetria fer-se un lloc a les reunions que les denominacions mantenen amb l'administració catalana i els facilitaria l'accés a subvencions. "Nosaltres som una marca col·lectiva de la Unió Europea, no som un grup d'amics que ens hem ajuntat per fer una festa", ha reivindicat aquest dijous al vespre el president de Corpinnat, Ton Mata (del celler Recaredo). Ha recordat que el reglament de la marca ha estat aprovat a Europa i que passen les corresponents auditories.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Corpinnat va néixer el 2018 de cellers del Penedès que van abandonar la DO Cava, i ha presentat aquesta petició en el procés participatiu que ha llançat la Generalitat vinculat a la llei de la vitivinicultura, aprovada el 2020, però que encara segueix pendent de desplegar. A més, aquests elaboradors li han reclamat poder posar a les etiquetes els noms dels pobles on s'ubiquen les vinyes i els cellers, una prerrogativa reservada a les DO, i segmentar tot el sector vinícola català en cinc categories en funció de com treballa cada celler: viticultor elaborador, vinificador elaborador, negociant, marquista i cooperativista.

Cargando
No hay anuncios

Mata ho ha detallat a la segona Nit de la Verema de Corpinnat, que enguany ha acollit el celler Llopart, amb uns 150 assistents. La vetllada ha tingut un moment emotiu quan se li ha concedit la distinció de president honorífic de Corpinnat a títol pòstum a Xavier Gramona, mort aquest estiu en un accident al celler Gramona. El reconeixement l'ha recollit el seu fill, Leo Gramona, que ha reivindicat l'aposta que va fer el seu pare per incrementar el valor dels escumosos. Gramona fill ha garantit que la nova generació del celler continuarà apostant pel futur "brillant" de Corpinnat, mentre que Mata ha destacat que Gramona va fer "aportacions de gran mèrit", sense les quals Corpinnat "avui no seria el que és".

Cargando
No hay anuncios

Quant a la verema, Pere Llopart (celler Llopart) ha assegurat que "es podria considerar la més petita que es recorda". Si bé enguany els cellers de Corpinnat han entrat uns 5,8 milions de quilos de raïm, un volum similar al del 2022, la meitat l'han hagut de comprar a viticultors, els quals han percebut 1,04 euros per quilo de mitjana.

El nombre de cellers s'estanca

De cara al futur, Mata ha explicat que les negociacions amb Clàssic Penedès per integrar-se en una DO conjunta porten temps "en standby", i ha apuntat dos reptes: consolidar-se internacionalment –"hi ha una gran oportunitat internacional que Corpinnat sigui una marca reconeguda al costat del Xampany i de la Franciacorta", ha assegurat– i que més cellers s'incorporin a la marca, si bé ha admès que "no és fàcil perquè complir el reglament demana un fort compromís". Corpinnat es va estrenar l'abril del 2018 amb sis cellers i en cinc anys s'hi han afegit només cinc cellers més, gairebé tots ells poc temps després d'haver-se creat la marca.

Cargando
No hay anuncios