La Cooperativa d’Arbeca, investigada per un possible frau en la venda d’oli d’oliva verge extra
La Guàrdia Civil calcula l’estafa en més de 100.000 litres i l’entitat només té constància de 48 ampolletes que diu que haurien perdut qualitat de camí a Txèquia
ArbecaEl Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil ha portat davant del jutge la Cooperativa Arbequina d’Arbeca. Després de mesos d’investigació, l’acusa d’estafa, falsificació documental i d’un delicte contra el mercat i els consumidors. Agents del cos policial espanyol xifren el possible frau en més de 105.000 litres d’oli que la cooperativa garriguenca hauria comercialitzat durant la campanya 2022-2023, etiquetant-lo i facturant-lo com a oli d’oliva verge extra, quan en realitat diuen que era sols oli verge (més barat).
La gerència de la cooperativa s'ha sorprès per les xifres que han sortit publicades aquest dimecres als mitjans de comunicació. "No sabem d’on surten", asseguren fonts de l’entitat agrícola. L’Arbequina explica (i el Seprona ho confirma) que tot va començar amb un lot de 48 ampolletes d’oli que s'havia enviat a un client habitual de la República Txeca. Sumaven un total de dotze litres que, segons la cooperativa, van sortir del molí el març del 2023 en perfecte estat i conservaven la qualitat d’oli d’oliva verge extra. Dos mesos després, les autoritats txeques van emetre una ordre internacional d’alerta de frau alimentari. Les seves analítiques mostraven una qualitat inferior a la necessària perquè se'l pogués considerar oli verge extra. Llavors es va posar en marxa un protocol internacional per tal de depurar responsabilitats.
Sergi Millán, gerent de la cooperativa d’Arbeca, es justifica: "En qualsevol enviament comercial, un cop l’oli surt de les nostres instal·lacions, perdem el control". És a dir, atribueix la pèrdua de qualitat de l’oli a les possibles condicions en què aquella partida va ser transportada fins a la República Txeca. "L'oli és un aliment viu i fàcilment degradable", insisteixen fonts tècniques de la cooperativa. Aquestes mateixes fonts afegeixen que la campanya 2022-2023 "va ser una de les més complicades per una sequera extrema, i tots els olis tenien una qualitat inferior a anys anteriors", però en qualsevol cas la cooperativa assegura que mai ha venut oli llampant (oli de baixa qualitat que cal refinar perquè sigui apte per al consum humà).
Després de l'alerta internacional i de l'activació dels protocols de seguretat alimentària, la cooperativa es va sotmetre a una inspecció administrativa per part de la Generalitat i a les anàlisis organolèptiques d'un laboratori reconegut pel Consell Oleícola Internacional (COI). Però quan el Seprona va assumir la investigació va obrir una via judicial que va aturar l'acció administrativa. Fonts de l’Arbequina afirmen que no saben com s’ha arribat a la xifra dels 105.000 litres d’oli estafat. Per aquest motiu, els serveis legals de la cooperativa han aconsellat que no facin cap declaració fins que no es tingui accés al contingut de les diligències.
L’equip del Seprona que ha conduït la investigació, que depèn de la comandància de Lleida, calcula que la diferència entre el preu dels dos olis va suposar per a la cooperativa un benefici fraudulent d’uns 40.000 euros. El cos policial va interrogar (però no detenir) el gerent de la cooperativa i un tècnic agrònom i després va lliurar tota la documentació al jutjat d'instrucció 2 de Lleida i a la fiscalia provincial, que han de dictaminar si hi ha recorregut criminal en aquesta investigació.