El cava apunta a un nou rècord de vendes aquest any

El consell regulador pronostica unes vendes de 245 milions d'ampolles, tot i haver apujat els preus

Ampolles de cava en una embotelladora, en una imatge d'arxiu.
2 min

BarcelonaEl consell regulador de la Denominació d'Origen Cava afronta amb optimisme la campanya de Nadal, el màxim moment de vendes del sector, amb l'esperança d'arribar als 245 milions d'ampolles venudes durant tot el 2022. Aquesta xifra, malgrat les pujades de preus, representaria un rècord històric i un increment de set milions d'ampolles en comparació amb un any enrere, segons ha explicat aquest dimarts el president del consell, Javier Pagés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al volum de facturació, en els nou primers mesos de l'any ha crescut un 3,3% en comparació amb el mateix període del 2021, la qual cosa porta els productors a pensar que podran superar amb escreix els nivells de l'any passat, que ja van ser els més alts de la història, per sobre també dels nivells anteriors a la pandèmia.

La pujada es deu, sobretot, a l'increment de vendes dels caves de més qualitat, és a dir, els Reserva, Gran Reserva i Paratge Qualificat, que representen un 13% de tota la producció –l'any passat era l'11%–. El conjunt de la DO va incrementar un 20% les vendes d'aquest tipus d'escumosos, que han de passar un mínim de 18 mesos en criança.

Segons Pagés, el sector "ha demostrat resiliència" durant els dos anys de la pandèmia i encara amb bones xifres el que resta de l'any gràcies al final de les restriccions contra el covid que estaven en vigor durant la campanya de festes de fa un any en bona part d'Europa. El turisme, la restauració i l'hostaleria han recuperat el ritme de vendes dels anys anteriors a la pandèmia a la majoria de mercats.

Per mercats, l'espanyol continua sent un dels principals, amb un 28% de la facturació, mentre que la resta, el 72%, s'exporta a l'exterior. Dels deu principals mercats estrangers, cinc han incrementat les vendes entre el gener i el setembre: Suïssa, els Països Baixos, Suècia, Rússia i Alemanya. Aquest últim és el país on més cava es ven fora de l'Estat i ha vist un increment de les vendes del 7,2% en els primers tres trimestres de l'any.

Pel que fa a Rússia, la invasió d'Ucraïna i les sancions imposades pels governs occidentals no han afectat el sector del vi. "Rússia sempre ha sigut un mercat important", ha recordat Pagés. Per contra, els altres cinc han perdut volum de vendes, entre els quals hi ha el Japó, França, Bèlgica, el Regne Unit i els Estats Units, el segon mercat en volum de negoci per a la DO.

Encariment per la inflació

Pagés ha explicat que els productors han patit la pujada de preus de primeres matèries i de l'energia, cosa que s'ha acabat repercutint en el preu final de les ampolles. El president del consell regulador ha indicat que els preus del cava augmentaran aquestes festes "al voltant del que han apujat els preus" en general en tota l'economia. Al novembre els preus de béns i serveis de consum a Espanya van ser un 6,8% més alts que el mateix mes de l'any anterior.

stats