Catalunya és el mercat líder de l'alimentació ecològica del sud d'Europa
El negoci d'aquests productes és de quasi 1.300 milions d'euros
BarcelonaCatalunya és el primer mercat de productes ecològics de l’Estat i del sud d’Europa, amb una quota de mercat superior als 1.290 milions d'euros, segons dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Uns resultats que són fruit d'anys de creixement sostingut –des del 2011, la facturació del sector ecològic a Catalunya s'ha multiplicat per 8, i l'últim exercici va créixer un 8,74% en comparació amb l'any anterior–, que ha facilitat les condicions per consolidar la indústria transformadora.
Cert és, però, que els dos o tres últims anys el creixement ha frenat, explica David Torrelles, president del CCPAE. Torrelles ho atribueix al fet que "quan es parteix de molt avall, el creixement és molt ràpid", però ara Catalunya ja s'aproxima a l'objectiu europeu de fer el 25% de la producció amb criteris ecològics.
El 2023, Catalunya va tancar amb 5.333 operadors ecològics, amb més d'un miler d'explotacions ramaderes i gairebé 2.800 agroindústries (empreses d’elaboració, envasament, distribució, importació, etc.), cosa que demostra la resistència del sector ecològic i la seva capacitat de créixer en contextos econòmics adversos.
Les xifres situen, un any més, Catalunya al capdavant del rànquing d'operadors a l'Estat dedicats a l'elaboració o transformació ecològica: una quarta part del total d'Espanya. També pel que fa a la facturació, Catalunya compta amb el principal mercat de productes ecològics espanyol i és líder del sud d'Europa.
Pel que fa a superfície agrària ecològica, Catalunya registra més de 283.000 hectàrees, el que s'aproxima a una quarta part de la superfície total i frega l'objectiu de la Unió Europea de tenir el 25% de la superfície agrària per a l'any 2030 dedicada a la producció ecològica.
Un terç per a l'exportació
En l'àmbit internacional, el sector ecològic català exporta més d'un 30% de les vendes, la majoria a països de la Unió Europea. Torrelles indica que la producció ecològica és molt apreciada a alguns països de la UE, com Alemanya o els països nòrdics. "Si fas producció ecològica, és més fàcil exportar a alguns països", exposa el president del CCPAE.
Però, per situar-se, què és la producció ecològica? La Unió Europea la defineix com un mètode de producció que té com a objectiu obtenir aliments utilitzant substàncies i processos naturals. Per això, l'agricultura ecològica, a diferència d'altres mètodes, tendeix a tenir un impacte mediambiental limitat. Per aconseguir-ho, aquest mètode de producció promou l'ús responsable de l'energia i els recursos naturals, el manteniment de la biodiversitat, la conservació dels equilibris ecològics regionals, la millora de la fertilitat del sòl i el manteniment de la qualitat de l'aigua. En el cas de la ramaderia, l'objectiu és un alt nivell de benestar animal i s'exigeix als ramaders que respectin els hàbits de conducta específics del bestiar.
Per la seva concepció, la normativa de la Unió Europea en matèria d'agricultura ecològica proporciona una estructura ben definida per obtenir productes ecològics a tots els estats socis. La meta és satisfer la demanda de productes ecològics fiables que emana dels consumidors i garantir, simultàniament, un mercat equitatiu per als productors, distribuïdors i comercialitzadors.
L'inconvenient de la producció ecològica per als productors són els costos, que pugen més que en una explotació tradicional, perquè no es poden utilitzar productes químics. Això obliga a tenir més empleats. "Hi ha un increment de mà d'obra, perquè es fa tot a mà", indica Torrelles i, a més, la producció "és inferior a la d'un conreu convencional". Per això el preu per al consumidor també és més elevat.
El president del CCPAE creu que entre els consumidors hi ha molt desconeixement i no saben quins aliments han de comprar. En aquest sentit, recorda que la producció ecològica és l'única que té un reglament europeu i que està controlada i certificada. Per això reclama "molta pedagogia" per impedir que es vengui als consumidors gat per llebre.
Els requisits i controls
Perquè els agricultors obtinguin beneficis d'aquests mètodes, els consumidors han de poder confiar que s'estan respectant les normes de producció ecològica. Per aconseguir-ho, la UE manté un estricte sistema de control i garantia de compliment que avala la correcta aplicació de les normes i els reglaments de l'agricultura ecològica. L'agricultura ecològica forma part d'una àmplia cadena de subministrament que inclou altres baules (transformació, distribució i venda al detall), també subjectes a control.
Cada país de la UE designa els seus "organismes o autoritats de control" responsables d'inspeccionar els agents de la cadena alimentària ecològica. Abans de poder comercialitzar els seus productes com a ecològics, els productors, distribuïdors i comercialitzadors han de donar-se d'alta al seu organisme de control. Després de la inspecció i control corresponents, se'ls atorga un certificat que garanteix que els seus productes s'ajusten a les normes ecològiques. Tots els operadors han de superar un control com a mínim una vegada a l'any per acreditar que continuen complint les normes. Els aliments ecològics importats també estan subjectes a procediments de control per confirmar que s'han produït i transportat respectant els principis de l'agricultura ecològica.
Els aliments ecològics produïts i comercialitzats a la UE comparteixen una identitat visual comuna gràcies al logotip ecològic. El logotip facilita que els consumidors de la UE identifiquin els productes ecològics i que els agricultors puguin comercialitzar-los a tots els països de la Unió. El logotip només es pot utilitzar en productes certificats com a ecològics per un organisme de control autoritzat. La certificació confirma que compleixen condicions estrictes de producció, transport i emmagatzematge.
De fet, el gran creixement de la producció ecològica no s'ha produït només a Catalunya, sinó que és un fenomen generalitzat a la UE, perquè els consumidors demanen cada cop més aquests tipus de productes. Això va provocar el 2022 una exigència comunitària més gran per donar resposta als reptes que planteja aquesta ràpida expansió i per dotar el sector d'un marc jurídic eficaç. Entre els canvis que s'introdueixen en aquesta nova legislació, cal esmentar que es reforça el sistema de control, s'apliquen noves normes als productors per facilitar la conversió dels petits pagesos a la producció ecològica, les importacions estan subjectes a una nova normativa que garanteix que tots els productes ecològics venuts a la UE siguin de la mateixa qualitat i s'amplia la gamma de productes que es poden comercialitzar com a ecològics.