Alimentació

Carnissers i peixaters, satisfets amb la campanya de Nadal

Els botiguers d'alimentació encaren el 2025 amb el problema de l'encariment de la carn i les restriccions a la pesca

El peix i el marisc llestos per al àpats de Nadal
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEl comerç d'alimentació ha tancat amb satisfacció la campanya de Nadal aquest gener, un dels períodes de l'any en què acumula més vendes. Tot i l'alça del preu de carns com la vedella o el xai i les restriccions a la pesca a Catalunya, els botiguers es mostren contents tant amb els productes que han pogut oferir als clients com amb els nivells de vendes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De mitjana, cada ciutadà espanyol esperava gastar-se aquestes passades festes uns 683 euros, dels quals uns 105 euros es destinarien a àpats i celebracions amb familiars i amics, segons una enquesta de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Un altre estudi de l'Associació Espanyola de Consumidors situava el consum en alimentació durant el Nadal en uns 287 euros per persona. En qualsevol cas, es tracta de xifres que reflecteixen la importància que tenen les dates per als comerciants.

L'Escorxador de Mercabarna en plena feina, en una imatge d'arxiu.

Així, les bones expectatives del petit comerç català respecte a les festes s'han complert. "Realment ha sigut positiu, hi ha hagut animació" a les botigues, assegura sobre aquest Nadal Antoni Gálvez, president del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques. Álex Goñi, president del Gremi de Peixaters de Catalunya, també considera que la campanya ha anat "molt bé", tot i el patiment inicial davant d'una possible prohibició de la pesca d'algunes espècies, sobretot la gamba vermella, molt demandada durant les festes.

En paraules del seu president, els peixaters van començar la campanya nadalenca "bastant espantats" davant les restriccions i, per tant, davant la possibilitat de quedar-se amb poc gènere, però finalment els temors no es van materialitzar: El govern va permetre als pescadors catalans sortir a pescar amb normalitat, tot i que la quantitat de gamba pescada durant el desembre es descomptarà de la quota anual d'aquest 2025. Amb aquest acord, doncs, es va poder garantir el subministrament habitual de peix a les peixateries catalanes sense entrebancs. Això "va salvar el Nadal", comenta Goñi a l'ARA.

"La gent ha comprat bastant de gènere i els preus estan estables", afegeix Goñi. En aquest sentit, tot i que "l'alimentació no està barata", el peix ha anat "baixant de preu" o mantenint-se amb pocs canvis en els últims dos o tres anys, quan altres productes sí que han experimentat encariments més acusats. A més, aquests últims mesos el temps ha permès que l'activitat pesquera es dugués a terme sense entrebancs, amb l'excepció d'algun episodi puntual de mal temps: "Si hi ha bon temps i es pot sortir a pescar, els preus baixen", recorda.

Malgrat l'activitat registrada en botigues i mercats durant les festes, Goñi alerta que, pel que fa al peix, "el problema vindrà aquest any", sobretot si es mantenen les quotes de pesca imposades per la nova normativa europea, que afecten especialment la pesca d'arrossegament.

Preus alts i falta de personal a les carnisseries

Pel que fa a les carnisseries, l'activitat d'aquest Nadal també ha sigut positiva, tot i el fort encariment del boví i l'oví, que s'acumula des de fa mesos. De fet, igual que els peixaters, els carnissers van arribar al Nadal "una mica espantats" per les pujades de costos i, per extensió, dels preus finals de venda del xai i la vedella, indica a l'ARA el seu president. Malgrat això, des del Gremi de Carnissers es destaca que els consumidors "s'han deixat aconsellar" i finalment les vendes han sigut bones.

En aquest sentit, Gálvez apunta que s'ha venut menys xai, cabrit i vedella per les pujades de preu, però que, en canvi, molts clients "han comprat altres coses que també fan festa". "Molt de pollastre farcit, canelons i escudella, el que hem fet sempre els catalans", rebla. Gálvez assenyala que el consum ha sigut molt similar a altres anys, i que, encara que "tot estava una mica més car", els temors dels compradors per la inflació s'han anat deixant enrere.

Tanmateix, el ritme de vendes per Nadal o durant la resta de l'any no és el que més preocupa al sector, sinó les dificultats per trobar personal i, sobretot, noves generacions que permetin mantenir les carnisseries obertes en un futur a mitjà i llarg termini. "El problema no és la venda, sinó el relleu", diu Gálvez.

stats