Alimentació

El 'capo' del tomàquet italià, contra la producció xinesa: "Hem de recuperar la dignitat"

El director executiu de Mutti demana a Brussel·les que protegeixi els agricultors del seu país de la competència "deslleial" asiàtica

ARA
i ARA

BarcelonaUn dels principals capos italians de la salsa de tomàquet ha començat una croada a Brussel·les contra la producció més barata de la regió de Xinjiang, a la Xina. El director executiu de la marca Mutti, Francesco Mutti, ha instat les autoritats europees a protegir els agricultors de la competència "deslleial" de la pasta fabricada pels xinesos i a restaurar la "dignitat" de la fruita vermella més representativa d'Itàlia. L'empresari reclama que és necessari que la UE prohibeixi aquestes importacions o els apliqui uns aranzels molt més elevats per salvaguardar els pagesos del país transalpí.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hauríem d'aturar la importació de pasta de tomàquet de la Xina o afegir-hi un impost del 60% perquè el seu cost no sigui tan diferent dels [productes] italians", ha manifestat Mutti en una entrevista al Financial Times des de la seu d'aquesta companyia de 125 anys. L'antiga empresa familiar va assolir uns ingressos de 665 milions d'euros l'any passat. El directiu va advertir que la indústria del tomàquet d'Itàlia corre el risc de ser envaïda per la pasta feta per empreses estatals xineses a Xinjiang, on el comissari de drets humans de l'ONU ha documentat abusos generalitzats contra els drets de la minoria uigur musulmana. Pequín ha negat aquestes acusacions. El 2021, els Estats Units van prohibir les importacions d'aquest producte fet a Xinjiang al·legant les seves preocupacions sobre el treball forçat, però Brussel·les no ha fet el mateix.

Cargando
No hay anuncios

Mutti critica que Brussel·les estigui obligant els pagesos italians a complir normes de sostenibilitat cada cop més estrictes sense protegir-los dels competidors xinesos. "Hem d'ensenyar als nostres agricultors a fer un millor cultiu, però també hem de protegir-los de la competència deslleial", va dir el responsable de l'empresa, que només utilitza tomàquets italians. "En cas contrari, el resultat final no serà millorar el medi ambient sinó traslladar la nostra producció a l'estranger, on el medi ambient no està protegit". L'organització World Processing Tomato Council calcula que la Xina representarà gairebé el 23% de la producció mundial de tomàquet d'enguany, més que el 18% del 2023.

Importacions més barates

Les importacions barates són una qüestió delicada a Itàlia, el tercer productor de tomàquet del món després dels Estats Units i la Xina. La pasta de tomàquet xinesa costa la meitat que la versió italiana. En una mostra del seu enuig, la primavera passada l'associació d'agricultors italians Coldiretti va enviar una flotilla de petites embarcacions per protestar contra l'arribada de tones de tomàquet xinès al port de Salern. "La competència actual no és justa perquè més del 90% dels tomàquets xinesos es produeixen a la regió de Xinjiang i els costos laborals allà són molt, molt baixos", va dir Luigi Pio Scordamaglio, director d'afers internacionals de Coldiretti.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que la llei italiana prohibeix que la pasta de tomàquet xinesa es comercialitzi com a passata. Però això no vol dir que ningú se salti la norma. El 2021 els Carabinieri van confiscar 4.477 tones de concentrat de tomàquet en conserva d'una destacada firma italiana que havia etiquetat falsament la seva mercaderia com a "tomàquets 100% italians", malgrat haver-hi afegit pasta de tomàquet xinesa. Coldiretti pressiona perquè Europa adopti normatives més estrictes sobre l'etiquetatge dels aliments, per exigir la identificació de l'origen dels ingredients principals dels aliments processats. "L'objectiu és donar dignitat als tomàquets", insisteix Mutti.