El camp català també diu prou: Unió de Pagesos anuncia mobilitzacions
L'organisme demana al govern que trobi "solucions urgents" davant la "greu situació" de la pagesia
BarcelonaEl sindicat agrari Unió de Pagesos ha convocat marxes i talls d'autopistes el pròxim 13 de febrer als accessos del port de Tarragona i a l'autopista AP-7 a prop de la frontera amb França per protestar contra la importació de mercaderies que fan competència deslleial als productes catalans i "reclamar solucions urgents davant de la greu situació que viu la pagesia", segons ha informat aquest dimarts el sindicat. Així mateix, el sindicat s'afegirà a una tractorada davant de la seu del ministeri d'Agricultura, a Madrid, el 21 de febrer.
Unió de Pagesos no descarta anunciar pròximament més accions en altres punts de Catalunya, segons ha explicat a l'ARA el coordinador nacional de l'entitat, Joan Caball. El sindicat ha consensuat les accions amb Unió d'Unions, l'associació de sindicats agraris d'escala estatal de la qual és membre fundador i que és l'entitat que convoca la tractorada a la capital espanyola.
L'organització agrícola catalana assegura en un comunicat que els productors pateixen "una baixada de producció generalitzada a causa de la greu sequera", a la qual se sumen "preus en origen a la baixa" i un "encariment desmesurat dels costos de producció". A més, també lamenta la "burocràcia excessiva" de les administracions, que representa "temps i un augment de despeses per a agricultors i ramaders", segons el comunicat.
Segons Unió de Pagesos, el govern "ha de resoldre la competència deslleial d’importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions dels països membres de la Unió Europea, així com les condicions del sistema de les assegurances agràries, ineficaces per a la protecció de les rendes de la pagesia".
El sindicat també reclama a les administracions que paguin "els ajuts compromesos per la sequera de l’any passat en el sector de cereals i herbacis perquè la pagesia pugui assumir els costos de la llavor, el gasoil, l’aplicació de dejeccions i la fertilització del sòl i la sembra, tot i les dificultats de la sequera i els danys de fauna". Així mateix, exigeix "un suport més directe i àgil i amb el mínim gravamen" per fer front al pagament del gasoil. "El sindicat demana que es reguli un gasoil professional agrari que tingui el descompte al lloc de proveïment, com s’havia fet en l’època postcovid per a tota la ciutadania, en lloc del sistema actual, que consisteix en una desgravació d’impostos a final d’any", apunta el comunicat.
Reunió amb el ministeri
Aquest dimarts, representants d'Unió de Pagesos i d'Unió d'Unions es reuneixen amb el secretari general d'Agricultura del govern espanyol, Fernando Miranda, a qui reclamaran "una moratòria indefinida per a la posada en marxa del quadern digital d'explotació", després que l'executiu es comprometés anteriorment a aprovar una moratòria d'un any, i una solució a "la simplificació de la càrrega burocràtica sense bretxa digital". També li reclamaran una moratòria per al quadern de fertilització.
De fet, el sindicat arriba a la reunió amb Miranda amb una llarga llista de greuges, com ara la denúncia d'incompliment de la llei de la cadena alimentària, que –a parer de l'organització catalana– "no actua per reforçar el paper dels productors". "El ministeri ha d’establir els criteris per determinar els costos de producció i aconseguir que els preus en origen se situïn per damunt dels costos", cosa que no fa, segons el sindicat.
Unió de Pagesos també ha denunciat "reiteradament" que el pla estratègic espanyol de la política agrària comuna (PAC) no està adaptat a la "realitat mediterrània" i que "està mal dissenyat perquè no afavoreix la pagesia professional ni compensa les noves càrregues burocràtiques i ambientals que imposa".