Alimentació

Calories, ingredients i al·lèrgens: tot el que hauran d'incloure les etiquetes del vi

La normativa europea força canvis que hauran d'aplicar-se a partir del 8 de desembre

Una ampolla d'escumós en una bodega.
3 min

BarcelonaL'etiqueta del vi deixarà de tenir un tracte diferent respecte a la resta de productes agroalimentaris. Les ampolles etiquetades a partir del 8 de desembre també hauran de fer accessible per al consumidor la informació nutricional i els ingredients emprats durant l'elaboració. Els cellers hauran de recopilar aquestes dades en una web, a la qual es podrà accedir escanejant un codi QR incorporat a l'etiqueta impresa, mentre que les calories sí que hauran de figurar especificades a l'etiqueta mateix. Aquests canvis s'aplicaran als vins de tota la UE d'acord amb el Reglament 2021/2117.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A només sis mesos perquè entri en vigor la nova normativa, encara falten serrells per concretar. Així i tot, entre els cellers ha generat tanta expectació que l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i Prodeca, empresa que també pertany a la Generalitat, han organitzat aquesta setmana una sessió en línia per aclarir dubtes que ha aplegat més de 200 professionals. A la sessió, la directora de l'Incavi, Alba Balcells, ha remarcat la importància que els cellers tinguin clar com adaptar-se als canvis "davant un consumidor que és molt més conscient, molt més exigent, que està més connectat i que ho vol saber tot".

Què acostuma a incloure ja l'etiqueta?

Ara com ara, a l'etiqueta d'una ampolla de vi és obligatori indicar-hi la categoria de producte vitícola –es pot ometre en cas d'estar emparat per una denominació d'origen–, el país de procedència, l'embotellador –en escumosos, el nom del productor o venedor–, l'importador en el cas de vins d'altres països, el número de registre d'envasador o embotellador, el grau alcohòlic, el volum de l'ampolla –l'estàndard és de tres quarts de litre (0,75 cl)–, el número de lot i si conté sulfits afegits, que actuen de conservant i són un al·lergen.

En cas d'un vi emparat per una DO, també recull quina és i la població d'origen. En un escumós, el contingut de sucre –substituïble per denominacions com brut nature, brut, etc.– i que duu carbònic afegit, si es dona la circumstància, com pot passar amb un vi d'agulla. Altres dades que no acostumen a ser obligatòries, però que són recurrents a les etiquetes i preuades pels amants del vi, són l'anyada, les varietats de raïm o especificitats sobre el mètode d'elaboració.

Aviat caldrà especificar les calories

Us heu preguntat mai si el vi engreixa? A partir del desembre tindreu més elements per valorar-ho, perquè les ampolles hauran d'incloure en l'etiqueta impresa el símbol E, en referència al valor energètic, i les quilocalories (Kcal) i quilojoules (KJ) per cada 100 mil·lilitres. Els al·lèrgens també hauran de ser a l'etiqueta: el més habitual és indicar si el vi té sulfits afegits, però n'hi poden haver altres, com l'ou, quan un vi ha estat clarificat amb la clara per eliminar-ne les impureses.

On trobar els ingredients i altres dades nutricionals

El vi es considera un suc de raïm o most fermentat, però en l'elaboració hi poden prendre part altres productes per ajudar en el procés. El llistat d'ingredients i la informació nutricional més enllà de les calories no hauran d'estar forçosament a l'etiqueta impresa si ja són consultables a través del QR afegit a l'etiqueta. A l'espera de saber-se al detall tots els elements que els cellers hauran de revelar, en productes alimentaris els ingredients són qualsevol substància o producte, inclosos les aromes, els additius i enzims, i qualsevol altre ingredient compost que s'utilitzi en l'elaboració i que continuï present en el producte acabat. Pel que fa als nutrients, les proteïnes, hidrats de carboni, greixos, sodi, vitamines i minerals.

Què passarà amb els vins d'anyades anteriors?

Independentment de l'anyada, hauran d'adaptar-se a la nova normativa els vins que a partir del 8 de desembre continuïn en procés d'elaboració o que l'hagin acabat, però que encara no tinguin l'etiqueta posada. Ara bé, aquest punt podria matisar-se, perquè per a alguns cellers no serà fàcil fer un recull dels ingredients dels vins d'anyades anteriors encara sense etiquetar, sobretot dels assortits per proveïdors.

Informació disponible durant la "vida útil" del vi

Caldrà que la informació es pugui consultar a través del QR durant tota la "vida útil" del vi, aspecte que també caldrà especificar millor, ja que el vi no s'acompanya d'una data de caducitat o de consum preferent. D'altra banda, els cellers no podran recopilar les dades dels usuaris que entrin a través del QR, mentre que a la pàgina web que contingui els ingredients i les dades nutricionals no hi podrà haver informació amb finalitat comercial.

stats