Agricultura

La calor amenaça el 50% de la collita d'oli d'oliva en plena crisi alimentària

La producció a Catalunya s'ensorrarà per la sequera acumulada en els últims dos anys, segons Unió de Pagesos

Un remolc descarrega olives a la cooperativa de Maials, al Segrià, en una imatge d'arxiu.
4 min

BarcelonaLa producció d'oli d'oliva patirà aquest any una forta caiguda a Catalunya. Les causes de la reducció són les successives onades de calor que han afectat el país des del mes d'abril i la sequera acumulada des de fa dos anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La caiguda prevista per al 2022 és d'entre el 30% i el 50% de la producció respecte de la collita mitjana dels últims anys, segons calcula Jordi Pascual, responsable d'oliveres del sindicat agrari Unió de Pagesos. De fet, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ja va advertir fa unes setmanes que les altes temperatures tindrien una incidència directa sobre el sector a Espanya. "Si no plou les pròximes setmanes o les temperatures no baixen, la collita serà notablement menor que en anys anteriors", va dir el ministre la setmana passada en una entrevista a Efe.

Evolució del preu de l’oli d’oliva
Preu testimoni a Espanya de l’oli d’oliva verge de 0,8º a 2º. Dades setmanals en € / 100 kg des del gener del 2021

"Afectarà segur", indica Pascual sobre la calor rècord registrada aquest any, alhora que recorda que "l'olivera porta anys aguantant una sequera continuada". De fet, excepte el 2020, que va tenir uns mesos de moltes precipitacions a finals de l'hivern i durant tota la primavera, tant el 2021 com enguany estan sent inusualment secs.

Per exemple, entre el juliol de l'any passat i el d'aquest any, una gran part dels municipis del nord-est de Catalunya, en comarques com el Gironès, el Baix i l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany, van patir una situació de sequera excepcional, segons les dades del Meteocat, el servei meteorològic de Catalunya, amb una precipitació de menys de 300 litres per metre quadrat quan l'habitual és que la xifra es mogui entre els 500 i els 1.000. Una situació similar es va registrar també en altres punts del país, com ara el nord del Barcelonès, el sud d'Osona, el nord de l'Alt Urgell, el sud de l'Alt Penedès i els municipis al voltant del massís de Montserrat.

Aquesta sequera s'afegeix al fet que, aquest any, des d'un punt de vista meteorològic, la primavera ha estat molt curta: "A l'abril vam passar d'unes glaçades molt fortes, sota zero, a temperatures de més de 30 ºC en qüestió de dies", diu Pascual. "Això l'arbre no ho assimila", afegeix sobre l'impacte que tenen les variacions sobtades de temperatura sobre les oliveres.

El resultat es nota directament en els arbres, que pateixen el que s'anomenen "purgues": per defensar-se de la calor, l'arbre asseca part dels fruits, que acaben fent-se malbé i caient a terra. "El que s'està veient és anormal per a aquest cultiu", comenta el responsable d'Unió de Pagesos sobre l'elevada quantitat de purgues que els pagesos estan registrant arreu de Catalunya.

La pèrdua de producció per la calor és generalitzada a tot l'Estat, com va avançar el ministre del ram. Al conjunt d'Espanya, l'organització agrària Asaja xifra en un 50% la producció d'olives d'aquest any respecte a la mitjana habitual, tot i que en algunes zones pot ser encara pitjor. Per exemple, a Extremadura, la producció es pot ensorrar un 80%. El president de la patronal APAG Extremadura -adscrita a Asaja-, Juan Metidieri, va indicar que el 2022 registrarà "la pitjor collita de la història", segons declaracions recollides per Europa Press.

La caiguda de la producció tindrà efectes sobre el preu de l'oli d'oliva a Catalunya, que ja ha pujat des del març, com es pot veure al gràfic, després d'una pujada registrada també la primavera del 2021. La invasió russa d'Ucraïna ha disparat aquest any el preu de l'oli de gira-sol, del qual Ucraïna tenia gairebé la meitat de la producció mundial. Amb el conflicte, l'oferta d'aquest producte es va ensorrar, la qual cosa va provocar que la resta d'olis vegetals també pugessin de preu, ja que en alguns casos es poden utilitzar com a productes substitutius.

Caigudes desiguals

Les caigudes de producció, però, no seran iguals a totes les comarques. Per exemple, a la zona del Baix Ebre i el Montsià, el 2021 va ser un any bo, per la qual cosa s'espera que aquest 2022 estigui per sota de la mitjana. A les condicions climàtiques desfavorables s'hi afegeix el fet que les varietats d'olivera d'aquella zona -morruda, farga i sevillenca- són més propenses a patir disminucions de collita després d'un any bo, cosa que no es dona tant amb la varietat arbequina, la més estesa al Camp de Tarragona i a la plana de Lleida, segons Pascual.

En aquest sentit, per exemple, les Garrigues espera una collita "més baixa que un any normal", però similar a la del 2021, diu Pascual. El 2021 va caure la producció perquè els camps van quedar molt afectats pel pas de la borrasca Filomena al gener, però la tempesta va tenir un efecte de "poda natural" que va enfortir els arbres, la qual cosa permetrà compensar la caiguda de la producció provocada ara per la sequera i les onades de calor.

La sequera no només està afectant l'olivera, sinó molts altres conreus. Un dels que ha fet més evidents els canvis provocats per les calorades ha sigut la vinya, que encadena així tres anys de collites molt baixes, primer per la plaga de míldiu del 2020 i el 2021 també per la manca de precipitacions. Per exemple, al Penedès, la collita s'ha iniciat a principis d'aquest mes, mentre que al Segrià es va començar encara més aviat, al juliol, i en tots dos casos és la collita més primerenca registrada des de fa més d'un segle.

stats