Algèria, un soci comercial petit però clau en l'àmbit energètic

La dependència espanyola del gas natural és el punt fort d'Alger en les relacions amb Madrid

UNA INDÚSTRIA POTENT 
 Imatge d'una planta de gas d'Algèria.
3 min

BarcelonaEl trencament de relacions comercials entre Espanya i Algèria pot tenir un impacte limitat sobre les exportacions catalanes, però alhora pot suposar un terrabastall si afecta les importacions de gas natural, a causa de la forta dependència d'Espanya i Catalunya d'aquest combustible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern algerià va anunciar aquest dimecres la cancel·lació del Tractat d'Amistat i la suspensió de totes les relacions comercials entre Espanya i Algèria com a resposta al recent suport espanyol a l'annexió del Sàhara Occidental per part del Marroc, un fet contestat per Alger, que manté una rivalitat històrica amb Rabat per l'hegemonia de la regió.

El pes d'Algèria en el sector exterior de Catalunya és petit. El 2021 les empreses catalanes hi van vendre productes valorats en 634 milions d'euros, un increment del 0,5% respecte a un any enrere i encara per sota dels nivells prepandèmia, d'acord amb les dades facilitades per Acció, l'agència de promoció exterior de la Generalitat. En total, les exportacions al país magribí representen el 0,8% de totes les vendes catalanes a l'estranger, amb 508 companyies operant regularment amb clients algerians (a Catalunya en total hi ha unes 630.000 empreses, segons dades d'Idescat del gener del 2021).

Per productes, l'oli de soja és el que més s'exporta des de Catalunya a Algèria. Aquest país és el segon comprador d'aquest aliment –per sota només del Marroc– i el 2021 va representar un terç de les vendes a l'estranger, amb un total de 137,4 milions d'euros. Els plàstics i la maquinària, amb vendes a Algèria de 71,5 milions i 55,9 milions respectivament, són els altres tipus de béns que més hi venen les companyies catalanes.

Ara bé, és en el camp de les importacions on la dependència és més gran, sobretot perquè gairebé el total de les compres catalanes a Algèria són de gas natural condensat i propà. Concretament, el 80% de tots els productes derivats del gas importats per Catalunya el 2021 provenen d'Algèria, un percentatge que augmenta fins al 95% en el cas del gas natural i al 90% en el cas del propà, segons Acció.

No obstant, les dades d'importacions s'elaboren a partir dels pagament de duanes, la qual cosa pot interferir en l'origen final dels productes que s'importen. És a dir, el fet que s'importi via Catalunya no significa que s'acabi consumint al territori, ja que el producte pot acabar a altres parts de l'Estat.

Ribera insisteix que Sonatrach complirà

A més, la dependència energètica d'Algèria es redueix si es computa el global de tot l'Estat. Segons el Butlletí Estadístic del Gas publicat per la companyia Enagás, entre el gener i l'abril d'enguany el gas algerià va representar un 25,4% del total consumit. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit que té la confiança "màxima" que Sonatrach –l'empresa pública algeriana que subministra gas a Espanya– mantindrà les seves "obligacions" amb els clients espanyols.

Les relacions entre Sonatrach i els seus clients espanyols es basen, segons la ministra, en "obligacions contractuals". "Confio que segueixin funcionant com el que són, perquè si no seria un problema més complex de resoldre, no a través de relacions diplomàtiques, sinó probablement d'arbitratges o tribunals", ha afegit en una entrevista a Onda Cero.

Actualment els contractes amb Algèria estan "en un procés de revisió de preus complicat", però "no hi ha res que faci pensar que això es pot esquerdar de forma unilateral per una decisió del govern algerià", ha indicat Ribera. De fet, amb la decisió de Madrid de reconèixer la sobirania marroquina sobre el Sàhara Occidental, Sonatrach va avisar que estudiaria revisar els preus que cobra a les gasistes espanyoles.

Les tensions pel gas al nord d'Àfrica es remunten a abans del suport espanyol a Rabat sobre el Sàhara. El novembre passat el Marroc i Algèria van trencar relacions diplomàtiques, la qual cosa va suposar que les autoritats d'Alger tanquessin el gasoducte que transportava gas a la península Ibèrica a través del Marroc i de l'estret de Gibraltar. Malgrat la decisió, però, Sonatrach es va comprometre a mantenir sense canvis els subministraments a Espanya pel gasoducte que uneix la costa algeriana amb Almeria i per vaixell, tot i amenaçar amb tallar del tot l'aixeta a Espanya si revenia el seu gas al Marroc.

stats