Indústria

Alemanya i la UE perden pes per als exportadors catalans

La indústria millora les vendes a l'exterior i mira el 2023 amb cautela

Contenidors al port de Barcelona.
3 min

Barcelona"Les expectatives de les empreses no eren gaire bones i l’exercici ha estat millor: aquesta seria la conclusió. La por a una recessió i una situació complexa han fet que les empreses fossin cautes a l’hora de fer les previsions, i el resultat final no ha estat tan dolent com es preveia". Són paraules del president d'Amec, Joan Tristany, que aquest dilluns ha presentat l'informe anual Conjuntura 2022 i perspectives 2023 de l'associació, que agrupa també empreses espanyoles.

Alemanya i Europa

Si hi ha una paraula per definir l'estratègia de les empreses industrials per aquest 2023 és diversificació, tot i que també aposten pel desenvolupament dels nous productes i l'increment de la digitalització. De fet, l'any 2022 el pes de les exportacions dirigides a la Unió Europea (UE) s'ha reduït fins al 48,3%, tot i que el total ha augmentat un 11,1%. També ho ha fet la representació de les vendes a la resta d'Europa, fins al 9,6%, sobretot pel descens de les exportacions a Rússia.

A l'altra banda hi trobem els Estats Units, el Canadà i l'Amèrica Llatina, que han guanyat presència. A trets generals, França, els Estats Units i Portugal segueixen sent els principals mercats de destí, mentre que Alemanya, amb un 4,7% del total, baixa a la sisena posició, per darrere d'Itàlia i el Regne Unit. "Turquia està guanyant rellevància per la seva posició estratègica", ha destacat Tristany.

Previsions contingudes

El cert és que les empreses de l'associació van augmentar les exportacions un 14,7% respecte al 2021 i el pes de les vendes a l'exterior sobre la facturació total va créixer un 57,5%. La gran majoria de companyies, el 86,5%, van augmentar les vendes l'any passat, amb una variació de la facturació total del 15,4%. Aquestes xifres en exportacions i vendes en general s'han traduït en balanços positius: el 87,6% de les empreses van tancar el 2022 amb beneficis. A més, per al 66% de les empreses el 2022 va ser un exercici més bo que el 2021.

Aquests resultats milloren les previsions realitzades per les mateixes empreses, que eren més conservadores, mentre que de cara a l'any vinent, la tònica és la mateixa: les previsions de cara al 2023 són similars als resultats obtinguts el 2022. Aquest comportament, segons Tristany, s'explica pel clima d'incertesa global.

Falta força laboral

El comportament laboral d'aquestes companyies també ha tancat el 2022 amb xifres positives: el 60,2% de les empreses va augmentar la plantilla. Una notícia positiva tenint en compte que nou de cada deu companyies declaren haver tingut dificultats per a atraure i retenir talent, tant perquè hi ha posicions que són complicades de cobrir com perquè els salaris estan per sobre de la seva escala. "Les empreses industrials d'Amec continuen creant ocupació, i en crearien més si no fos per l'escassetat de força laboral", ha destacat Tristany. Tot i això, la principal dificultat per a l'activitat internacional declarada per a les empreses és el cost de materials i components.

Sis de cada deu empreses enquestades no van accedir a fons europeus l'any passat, mentre que el 32,9% sí que ho van fer i el 7,1% declaren desconèixer l'origen dels fons rebuts. Entre els principals motius pels quals les empreses no van obtenir fons, el 38% diuen que no hi havia cap convocatòria interessant i el 28% que no reunien les condicions.

El directiu també ha remarcat l'augment de les inversions en innovació, que ha superat el 5% de la facturació: "És la palanca clau per fer front amb noves eines a la incertesa, per a l'adaptació al nou entorn i per a la transformació de la indústria", ha conclòs, sobre un entorn que, segons ell, ha deixat per sempre les "aigües plàcides" i on també jugarà un paper clau la col·laboració entre empreses, un àmbit que la gran majoria de companyies consideren crític per desenvolupar la seva activitat.

stats