Nou canvi de mans a Indo: l'alemanya Rodenstock la compra per 160 M€

El grup germànic està controlat pel fons Apax

El fabricant català d'ulleres i lents Indo torna a canviar de propietari. Nascuda el 1937, aquesta companyia fa anys que va passant de mà en mà dels fons de capital risc. L'última a comprar-la és l'alemanya Rodenstock, una companyia que es dedica al mateix negoci però que també està controlada per un fons, en aquest cas el britànic Apax Partners.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que no s'ha fet públic l'import de l'operació, diverses fonts xifren en 160 milions el preu pel qual s'ha tancat la compra.

Cargando
No hay anuncios

"Aquesta operació es basa en un encaix estratègic perfecte en termes geogràfics, de gamma de productes i d'eficiència industrial", diu en un comunicat el conseller delegat d'Indo, Enric Florensa, que va aterrar a la companyia el 2019. "L'adquisició d'Indo [...] ens permetrà augmentar les sinergies en benefici dels nostres clients", diu en el mateix document Anders Hedegaard, conseller delegat del grup alemany. Parlar de sinergies acostuma a implicar acomiadaments, tot i que la companyia no ha fet cap menció als seus plans de futur en l'àmbit laboral.

Actualment, Indo dona feina a 440 persones i opera dues fàbriques a Catalunya (al Papiol i a Barcelona) i una tercera al Marroc (a Tànger). Per la seva banda, Rodenstock té 4.900 empleats i té 14 fàbriques en 13 països.

Cargando
No hay anuncios

Indo va facturar 35 milions d'euros el 2020, una xifra que va suposar un descens de gairebé un 8% per culpa de la pandèmia, i va perdre 438.000 euros (l'any anterior n'havia guanyat 620.000). La companyia té la seu operativa a Sant Cugat del Vallès, però la seu social és San Sebastián de los Reyes, a Madrid, on també està posant en marxa un centre de muntatge.

A un pas de la desaparició

Tot i la seva llarga història, Indo va estar a prop de desaparèixer el 2013, quan estava en concurs de creditors i va ser adquirida per Sherpa Capital per 6 milions d'euros (i assumint un deute d'uns 10 milions). Cinc anys després, el fons luxemburguès Ergon Capital es va quedar un percentatge majoritari de la companyia (aproximadament un 70% del capital), mentre que la resta de l'accionariat estava en mans de Sherpa, Oquendo i l'equip directiu. Ara, amb la venda, els tres grans accionistes sortiran del capital.