Alemanya lidera un front contra les demandes espanyoles per la crisi energètica
Nou estats rebutgen abordar reformes integrals del mercat majorista de l'electricitat a Europa
Brussel·lesUna nova mostra de la divisió que ha obert el debat energètic a Europa. Aquest dilluns, a les portes del consell de ministres d'Energia que s'ha convocat expressament per debatre la qüestió, un bloc de països amb Alemanya al capdavant han publicat un comunicat conjunt en què rebutgen una reforma profunda del mercat majorista de l'electricitat a Europa i fan pinya amb la Comissió Europa. És a dir, rebutgen frontalment les propostes espanyoles presentades fins ara. Els signants de la carta són Alemanya, Luxemburg, Àustria, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Letònia i els Països Baixos.
Espanya va obrir la caixa dels trons del debat energètic quan va plantejar la necessitat d'abordar una reforma profunda del mercat majorista i propostes com la compra conjunta de gas, la creació d'una reserva estratègica i la revisió del mercat també dels drets d'emissions de carboni. Altres països com França, Itàlia i Grècia s'hi han afegit i han defensat també una desvinculació del preu del gas respecte del conjunt de l'electricitat, per exemple. Però el front dels països nòrdics, que no noten amb tanta força la pujada de preus i que ho consideren un problema temporal i passatger i no estructural, s'hi oposa.
"No podem donar suport a cap mesura que entri en conflicte amb el mercat d'electricitat i gas interior, com per exemple una reforma del mercat majorista", diu el comunicat del bloc. A més, fan pinya amb la Comissió Europea, que s'ha limitat a enumerar tot de propostes a l'abast dels governs. Però Brussel·les sí que ha promès "explorar" algunes de les opcions demanades per Espanya i per això els països del bloc contrari marquen territori. Més enllà del consell de ministres d'Energia de dimarts, on no assistirà la vicepresidenta espanyola Teresa Ribera, la Comissió té previst presentar informes d'anàlisi del mercat de la llum i el gas al novembre i una proposta sobre el mercat del gas al desembre, quan també els líders europeus en tornaran a parlar.
"El mercat interior del gas i l'electricitat s'ha anat construint de manera conjunta i gradual durant les últimes dècades. [...] Com que els pics de preus tenen factors globals, hauríem de tenir molta cura abans d'interferir en el disseny dels mercats interiors de l'energia. No serà un remei per mitigar l'augment actual dels preus de l'energia vinculats als mercats de combustibles fòssils. [...] El millor enfocament hauria de ser una interconnexió més gran amb vista al 15% objectiu d'interconnexió elèctrica per al 2030 i més integració dels mercats elèctrics de la UE", rebla el text.