Empreses

Les ajudes pel covid eviten que el mercat de l'habitatge s'enfonsi

Els ERTO i els ICO eviten una allau d'oferta, segons Amat Immobiliaris

Les ajudes del govern amb motiu de la pandèmia, com els ERTO o els crèdits ICO, han evitat que el mercat de l'habitatge tingués una allau d'oferta que hauria enfonsat els preus, segons Guifré Homedes, director general d'Amat Immobiliaris. La companyia ha presentat aquest dilluns el seu informe immobiliari de l'any 2020 i les dades del primer trimestre del 2021.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Homedes, fins i tot el mercat de compravenda "ha sortit reforçat de la crisi", una tònica que s'ha mantingut durant el primer trimestre. El director general d'Amat ha destacat que "el venedor que s'esperava que necessitaria vendre per la necessitat de liquiditat no està arribant al mercat", cosa que ha atribuït a les ajudes articulades pels governs per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia. Una altra clau que ha impedit una caiguda molt accentuada de preus és que els promotors, a diferència de la crisi financera del 2008, estan poc endeutats. "La gent esperava una baixada de preus" en el mercat d'obra nova, però això no ha passat perquè aquests promotors, a diferència de l'anterior crisi, poden resistir.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat tot, Homedes preveu un augment de l'oferta de pisos de nova construcció. "Es trobarà al mercat obra nova acabada, cosa que fins ara no passava", però això, diu, serà conjuntural, perquè la generació de noves promocions cada cop és més difícil, per limitacions com la de Barcelona de destinar el 30% a pisos socials, a més del temps que costa generar nou sòl i els retards en les llicències d'obra. En aquest sentit, ha posat com exemple dos casos propis en què la transformació del sòl ha trigat nou anys en un cas i més de vint anys en l'altre, mentre que la tramitació de llicències, depenent del municipi, triga entre 18 i 24 mesos. "Això fa que des que s'inicia un projecte fins que surt a la venda passin diversos cicles immobiliaris".

Cargando
No hay anuncios

En el cas del mercat de lloguer, Homedes ha indicat que amb la pandèmia el poder de negociació ha passat del propietari a l'inquilí per l'augment de l'oferta i la baixada de la demanda. Tot i això, ha indicat que molts pisos turístics que s'han incorporat a l'oferta, en el fons, no es lloguen en règim de la llei d'arrendaments urbans (LAU), sinó com a pisos de temporada. El director general d'Amat s'ha mostrat molt crític amb la legislació catalana, que limita els preus del lloguer, i amb els continus canvis legislatius.

Evolució del negoci d'Amat

Respecte al negoci de la seva empresa, Homedes ha indicat que els pisos els venen de mitjana un 13% per sota del preu de l'oferta publicada, cosa que reflecteix el poder de negociació dels compradors. Segons ha dit, la companyia ha registrat un 18% menys de operacions de venda el 2020, però en preus el descens ha sigut del 6%, fet que mostra que es venen els pisos més cars que aleshores. En aquest sentit, ha indicat que la divisió d'habitatge de luxe augmenta el nivell d'operacions, sobretot en la franja d'entre un i dos milions. Això s'atribueix a la tendència aportada per la pandèmia de sortir de la ciutat cap a la perifèria buscant entorns millors, i pel fet que els compradors volen una casa per ocupar immediatament i, per tant, opten per un habitatge ja construït i no per un solar per fer-hi una casa nova, cosa que els portaria a esperar dos anys. Pel que fa als contractes de lloguer, han augmentat un 2% a causa, en part, de l'augment de l'oferta d'habitatge, un 15% superior a les xifres del 2018 i 2019 en el cas de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios