La crisi i l'ajornament del pagament d'impostos ensorren la recaptació de la Generalitat
Els ingressos per tributs propis cauen un 29%, però van estar suspesos durant dos mesos i mig
BarcelonaL'aturada de l'activitat econòmica pels confinaments i les moratòries al pagament d'impostos propis i cedits han provocat una notable caiguda de la recaptació de la Generalitat els primers sis mesos d'aquest any. Concretament, els ingressos del Govern català pels impostos que gestiona directament es van reduir un 29,3%, segons la nota de conjuntura econòmica del departament d'Economia.
Entre gener i juny, doncs, la recaptació de l'impost de successions i donacions va ser de 203 milions d'euros, un 21,4% inferior al mateix període del 2019, mentre que el de transmissions patrimonials va disminuir un 26,5% fins als 568 milions. En la mateixa línia, l'impost sobre el patrimoni va caure un 54,2% fins als 12 milions i els tributs sobre el joc i sobre determinats mitjans de transport es van ensorrar un 73,1% i un 57,6% fins als 29 i 26 milions, respectivament.
En la nota, el departament d'Economia atribueix la caiguda a dos factors. Per una banda, "la caiguda de l'activitat econòmica derivada del confinament i d'altres mesures de contenció del covid-19" i, per l'altra, "la suspensió de les autoliquidacions entre el 14 de març, quan s'inicia l'estat d'alarma, i el 30 de juny". En efecte, aquest any l'economia catalana ha entrat oficialment en recessió després de contraure's un 4,9% al primer trimestre i un 20,1% al segon, una caiguda sense precedents en la història moderna del país.
Davant d'aquesta crisi, la Generalitat va aprovar una moratòria del pagament de tots els tributs cedits i propis –els que recapta directament l'Agència Tributària de Catalunya– entre el 14 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma, i el dia 1 de juliol, quan es va acabar. Així doncs, una part important de l'enfonsament de la recaptació es deu al fet que hi ha menys activitat i, per tant, ciutadans i empreses han de pagar menys impostos, però també al fet que el Govern ha permès ajornar l'abonament de tributs fins al segon semestre del 2020 o, en alguns casos, fins al 2021.
Més ingressos per les bestretes
Cal tenir en compte que la recaptació de la Generalitat és només una part petita del total d'ingressos de l'any, ja que el gruix correspon al 50% de l'IVA i de l'IRPF que recapta l'Estat a Catalunya i que va avançant a l'executiu català al llarg de l'any en forma de bestretes. Justament aquest any, el govern espanyol ha decidit avançar les bestretes a les comunitats autònomes per evitar-los problemes de liquiditat davant de la crisi sanitària i econòmica causa pel coronavirus.
En aquest sentit, doncs, Catalunya va rebre 10.103 milions d'euros en bestretes de l'Estat pel model de finançament, que representen més de la meitat dels 19.779 milions previstos pels pressupostos i un 11% més que les transferències en aquesta matèria registrades els primers sis mesos del 2019. A més, el departament d'Economia també ha ingressat 1.066 milions d'euros dels 2.131 milions que pertoquen a Catalunya del paquet d'ajuda a les autonomies aprovat pel govern espanyol. Aquestes transferències de les bestretes i de les ajudes han fet que els ingressos no financers totals a les arques de la Generalitat siguin un 10,9% superiors als comptabilitzats en la primera meitat de l'any passat.
No obstant això, les transferències estatals que no formen part del model de finançament van disminuir un 45,6%, en part per l'ajornament i disminució de diversos fons corresponents al finançament de polítiques d'ocupació, una part dels quals l'executiu espanyol haurà de destinar a pagar els subsidis per ERTO, segons el Govern català.