Laboral
Economia19/10/2022

Així és l'acord gràcies al qual els funcionaris cobraran un 9,5% més en tres anys

Els sindicats i el govern espanyol signen una millora de les condicions laborals dels empleats públics

BarcelonaPunt final a les negociacions entre els sindicats i la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, per tancar l'Acord Marc per a una Administració del segle XXI. Totes dues parts han signat aquest dimecres el text que van pactar fa unes setmanes i que preveu una pujada salarial del 9,5% entre el 2022 i el 2024 per als empleats públics per compensar la inflació desbocada dels últims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'acord inclou un increment addicional del sou de l'1,5% per a aquest any, que se sumarà al 2% fixat inicialment als pressupostos generals de l'Estat. El funcionariat cobrarà aquest augment i els endarreriments al mes de novembre, després que ho aprovés ahir el consell de ministres. D'altra banda, les comunitats autònomes i les entitats locals tindran una moratòria per pagar-lo fins al desembre i, excepcionalment, fins a finals de març del 2023.

Cargando
No hay anuncios

Per a l'any vinent, el pacte preveu una pujada salarial fixa del 2,5%, més dos augments variables del 0,5% cadascun. El primer s'aplicarà si l'IPC harmonitzat del 2022 i el 2023 és superior al 6%, mentre que el segon es cobrarà si el PIB nominal del 2023 supera la previsió del govern espanyol. Finalment, el 2024 hi haurà un increment dels sous fix del 2%, al qual se sumaria un de variable del 0,5% en cas que l'IPC harmonitzat dels pròxims tres anys superi el 8%.

Però l'acord no només recull millores salarials, també inclou altres qüestions com la jornada laboral de 35 hores setmanals (s'eliminen els obstacles perquè els empleats públics la puguin negociar si ho volen) o la derogació de les retallades del 2012. A més, es recupera la jubilació parcial anticipada per als treballadors públics i s'impulsa el desenvolupament i la negociació dels plans d'igualtat en totes les administracions. L'executiu també es compromet amb aquest pacte a reduir la temporalitat dels treballadors públics, compensar els llocs de feina perduts i rejovenir la plantilla. Pel que fa a la digitalització, es garantirà l'atenció presencial i es posarà en marxa un pla específic per a zones despoblades.

Cargando
No hay anuncios

Els sindicats i el govern espanyol també han pactat reconèixer el ple del dret a la negociació col·lectiva i a l'actualització salarial del personal laboral del servei exterior (PLEX), és a dir, els funcionaris que treballen fora de l'Estat, per exemple, a les ambaixades i les delegacions d'Espanya en altres països.

Pacte en "un context molt difícil"

El coordinador de l'Àrea Pública de CCOO, Humberto Muñoz Beltrán, ha destacat que l'acord "recupera el diàleg social i la negociació col·lectiva a l'àmbit de les administracions públiques" i ha valorat que s'hagi pogut assolir en "un context molt difícil". "Aquest acord ve a alleujar aquesta situació. També marca un camí davant unes patronals tancades al diàleg que pretenen, una vegada més, que la sortida de la crisi pivoti sobre els salaris dels treballadors sense tocar els beneficis", ha declarat després de la signatura del text.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el secretari general d'UGT Serveis Públics, Julio Lacuerda, ha coincidit que aquest pacte servirà per "amortitzar de manera sensible els efectes negatius de la inflació". "En matèria normativa, compleix la preocupació i els anhels de la majoria dels gairebé tres milions d'empleats i empleades públiques del nostre país", ha afegit. A més, Lacuerda ha agraït al govern espanyol que, en un context de crisi, opti per revisar a l'alça els salaris dels empleats públics en lloc de retallar-los.