Economia30/06/2016

Així deriva Google els beneficis per pagar només dos milions a Espanya

L’empresa factura 18.000 a Irlanda i acaba desviant beneficis a les Bermudes, on no paguen impostos

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

Madrid¿Com és possible que un gegant d’internet amb unes vendes globals de 59.000 milions d’euros el 2014 pagués a la dotzena economia més gran del món només dos milions en impostos? Aquesta mateixa pregunta es devien fer els funcionaris de l’Agència Tributària espanyola que aquest dijous han escorcollat les dues seus de Google a Madrid per investigar un possible cas d’evasió fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La planificació i l’enginyeria fiscal són el pa de cada dia a les grans multinacionals –sobretot les tecnològiques, que ho tenen més fàcil per transportar per tot el món els diners que facturen, en no vendre productes físics, sinó serveis al núvol–. Les autoritats ho saben, i tant el govern espanyol com, sobretot, la Comissió Europea, seguint les recomanacions de l’OCDE, han decidit arremangar-se per intentar posar fre a aquest desviament de beneficis que fa que, com Google, aquestes companyies gairebé no paguin impost de societats, a través d’entramats, en molts casos, perfectament legals. “Complim amb la legislació fiscal a Espanya a l’igual que a tots els països en què operem. Estem cooperant amb les autoritats a Espanya per respondre totes les seves preguntes, com sempre”, va explicar l’empresa en un correu electrònic a l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

L’estratègia de Google és semblant a la d’altres gegants com Apple o Facebook. El 2014, la companyia nord-americana va declarar un benefici net de 4,5 milions d’euros a la seva seu espanyola i va pagar 2,06 milions d’euros d’impost de societats, amb una facturació de només 54 milions, segons les dades del registre mercantil consultades per l’ARA. Aquesta baix nivell de vendes s’explica perquè l’empresa canalitza la major part dels seus ingressos espanyols a través de la filial irlandesa, on va tenir una facturació de 18.000 milions d’euros.

De fet, segons la memòria financera de la companyia corresponent al 2014, els 100% dels ingressos de Google Spain provenen de pagaments de les dues empreses matriu, Google Ireland i Google Inc. –ara anomenada Alphabet– als EUA. El concepte de les factures és la prestació de “serveis de màrqueting i demostració de productes i serveis de recerca i desenvolupament”. És a dir, la filial espanyola no factura directament ni un sol euro per la venda de publicitat i les altres activitats que desenvolupa al territori, encara que el client sigui espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Els diners no es queden a Irlanda

Aquests serveis es facturen majoritàriament a Irlanda, fet que explica l’elevat nivell de vendes al petit país britànic, en comparació a la que té a les grans potències europees (el que passa a Espanya no és diferent del que passa a França, on les autoritats fiscals també van obrir recentment una investigació).

Cargando
No hay anuncios

Però Google no en té prou amb aquesta desviació legal de beneficis. Segons informacions periodístiques de principis d’any, l’empresa va derivar 10.700 milions d’euros de beneficis a les Bermudes, on les empreses no paguen impost de societats. Ho va fer a través d’un doble 'looping' fiscal: d’Irlanda els beneficis es canalitzen a una societat holandesa, que al seu torn els envia al paradís fiscal, i no paga res. D’aquesta manera, segons aquestes indagacions, el tipus que paga Google pels seus beneficis fora dels EUA és de l’ordre del 6%, fet que contrasta amb el 25% de tipus nominal de l’impost de societats a Espanya.

Europa ultima canvis normatius per endurir l’enginyeria fiscal, que costa milers de milions d’euros als contribuents. El fisc espanyol va aprovar al febrer el pla de control tributari de 2016, que té com una de les línies fonamentals les actuacions de control en el camp del comerç electrònic i la planificació de les multinacionals.