L'Airef rebaixa del 8,2% al 6,6% la previsió de creixement econòmic a Espanya per al 2021 per l'agreujament de la pandèmia

Calviño admet que el govern espanyol haurà de revisar a la baixa la seva estimació d'augment del PIB

MadridL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) se suma als organismes que han rebaixat l'optimisme sobre el creixement de l'economia espanyola per a aquest any, sobretot pels dubtes sobre l'evolució de la crisi sanitària. L'Airef ha retallat la seva previsió del 8,2% que havia estimat inicialment fins al 6,6% per la pandèmia –que s'està allargant i amenaça amb una quarta onada– i pel retard en la posada en marxa del pla de recuperació. El primer factor ha fet que el PIB espanyol creixi menys del que estava previst en els últims sis mesos i planteja dubtes sobre una recuperació ràpida, mentre que l'impacte dels fons europeus difícilment es notarà abans del 2022, segons destaca l'Airef en l'informe publicat aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organisme que fiscalitza els comptes públics espanyols apunta, d'una banda, que la recuperació iniciada el tercer trimestre del 2020 es va truncar l'últim trimestre i, de l'altra, que la informació provisional disponible sobre els tres primes mesos d'aquest 2021 suggereix una contracció del PIB. Fonts de l'Airef han subratllat que el ritme "més lent del previst" de la vacunació i la possibilitat de noves restriccions allunyen la recuperació: "La pandèmia dista molt d'estar controlada. Ara s'obre un període d'incertesa amb una possible quarta onada que pot portar més restriccions". De fet, l'autoritat fiscal dubta que a l'estiu es recuperi tot el turisme internacional i calcula la normalitat al sector turístic no arribrà fins el 2022.

Cargando
No hay anuncios

L'organisme dirigit per Cristina Herrero també destaca la poca concreció dels projectes del pla de recuperació. De fet, el govern de Pedro Sánchez encara no l'ha aprovat ni fet públic, tot i que preveu fer-ho la setmana que ve. Aquesta incertesa sobre els fons europeus ha obligat a revisar a la baixa el seu impacte sobre el PIB, que ha passat dels 2,7 a 1,6 punts.

Calviño també rebaixarà les previsions

Precisament aquest dijous la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha admès que l'executiu central revisarà la seva previsió de creixement per a aquest any, situada actualment en el 7,2% sense tenir en compte els fons europeus i en el 9,8% comptant l'impacte del pla de recuperació. "Deixem enrere un primer trimestre dur, que és la principal raó per la qual revisarem a la baixa la nostra previsió per a aquest any: anticipàvem un creixement del voltant del 7% i pot ser que sigui més baix", ha assegurat Calviño en una entrevista a Bloomberg TV. També el Banc d'Espanya ha rebaixat fa poc la previsió de creixement del PIB fins al 6%.

Cargando
No hay anuncios

Les previsions del govern central són les més optimistes. El Fons Monetari Internacional (FMI) revisava a l'alça aquesta setmana les estimacions de creixement de l'economia espanyola fins al 6,4%, sis dècimes més. Amb tot, la previsió de l'FMI encara queda lluny del 7,2% de l'executiu de Pedro Sánchez. I encara més lluny del 9,8% que la Moncloa calcula que es pot aconseguir amb la injecció de diners europeus del Pla de Recuperació.

L’FMI, però, creu que Espanya no serà capaç de reduir la seva taxa d’atur fins a nivells de prepandèmia fins el 2026, quan se situaria en el 14,4%, segons l’estmació de l’organisme internacional. Calviño no comparteix la previsió i ha assegurat aquest dijous que Espanya “serà capaç de reduir la taxa d’atur més ràpid”. El pla del govern espanyol passa per accelerar la vacunació per poder aixecar el més aviat possible les restriccions i recuperar el turisme, dos sectors clau per a l’ocupació.

Cargando
No hay anuncios

Millora del dèficit

Pel que fa al dèficit públic, l'Airef estima que se situarà en el 7,6% aquest any, tres dècimes menys del que preveia al novembre. La millora s'explica pel tancament del 2020 amb una caiguda del PIB més suau de l'estimada inicialment, així com per la previsió de la retirada progressiva de les mesures contra la pandèmia, les modificacions tributàries incloses en el projecte dels pressupostos generals de l'Estat i altres factors tècnics. Tot plegat farà que la reducció del dèficit aquest any sigui de 3,3 punts del PIB.