Finances públiques

L'Airef pressiona el govern espanyol pel deute i la manca de transparència sobre el pla de recuperació

L'organisme de control financer adverteix que la inflació encareix el cost de l'endeutament de l'Estat

Cristina Herrero, presidenta de l'Airef, aquest dimarts a Santander.
ARA
21/06/2022
2 min

BarcelonaL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) pressiona el govern espanyol per la "manca total i absoluta d'informació" sobre el seu Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en paraules de la seva presidenta, Cristina Herrero. La màxima responsable de l'organisme de control de les finances públiques també ha xifrat en uns 700 milions d'euros el cost addicional en interessos del deute que haurà de pagar l'Estat per cada punt percentual addicional que pugi l'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus de béns i serveis de consum habitual per les famílies) i en 1.500 milions la despesa en pensions, alhora que incrementa en 2.000 milions d'euros la recaptació d'impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No hi ha gaire informació sobre el comportament i la materialització de les inversions del pla", ha declarat Herrero en una conferència a Santander. "Hi ha informació suficient", ha comentat, però "molt desagregada, molt dispersa i molt qualitativa en el compliment de fites", de manera que és una informació "formal però no material". Tot això, ha afegit Herrero, "dificulta molt el seguiment" del pla.

L'Airef ha revisat a la baixa l'efecte multiplicador de les inversions, la qual cosa significa que preveu que l'impacte sobre el creixement econòmic sigui més baix del projectat inicialment, ja que les circumstàncies actuals "són més adverses" que en el moment d'aprovar-se el pla. Això no obstant, tot i que Herrero ha indicat que els efectes positius seran més petits a curt termini, ha afegit que es traslladaran parcialment a anys posteriors.

La inflació apuja el cost del deute

Herrero ha avisat igualment que per cada punt percentual que augmenta la inflació, el cost per a l'Estat en pagaments d'interessos del deute públic també creix 700 milions d'euros. En total, l'Airef calcula que l'Estat ha emès uns 65.000 milions en títols de deute vinculats a l'evolució dels preus. A més, igual que té un cost pel que fa als interessos dels bons, les pujades de preus també inflen en 2.000 milions més les arques públiques, però dispara en 1.500 milions la despesa en pensions, segons els càlculs de l'Airef.

La presidenta de l'organisme no ha mencionat el sobrecost que poden tenir per als comptes les pujades de tipus d'interès que prepara el Banc Central Europeu. El BCE va anunciar fa dues setmanes augments dels tipus per combatre la inflació, combinats amb el final de la compra massiva de bons dels estats membres de la zona euro, un fet que va ser mal rebut pels mercats, on el deute espanyol i l'italià van créixer ràpidament. El regulador monetari europeu va haver de rectificar amb una reunió d'urgència en la qual va anunciar que crearà un nou programa de suport al deute dels països que comparteixen la moneda comuna.

La presidenta de l'ens de control financer creu que la posició d'Espanya pel que fa a l'endeutament és "fràgil", tot i que, d'acord amb els nivells de dèficit i deute, "més o menys la posició és positiva". Herrero ha dit que la reducció del dèficit prevista enguany pel govern espanyol es deu sobretot a dues raons: al fet que l'economia creixerà a un ritme més elevat que l'any anterior, i a la retirada de molts dels ajuts públics aprovats durant la pandèmia.

stats