Airbnb habilita un registre per al lloguer d'habitacions a turistes a Catalunya
La plataforma celebra el decret català i critica "l'absència de normes a Barcelona" per la reticència de l'Ajuntament al model
BarcelonaDesprés d'anys en una nebulosa legal, aquest divendres entra en vigor a Catalunya el decret que regula les llars compartides, és a dir, els allotjaments turístics en els quals els propietaris lloguen habitacions de casa seva als visitants. Per això, la plataforma californiana Airbnb (que opera amb aquest model al Principat) ha anunciat que habilitarà un registre perquè els seus amfitrions hi inscriguin el número que acredita la seva llar compartida. Aquesta dada serà necessària perquè un anunci sigui visible al portal, on també s'ofereixen lloguers d'immobles sencers (que han de tenir la llicència d'habitatge turístic).
"Celebrem que Catalunya hagi reconegut el home sharing i que la nova normativa de turisme permeti registrar una habitació a la llar per anunciar-la per a estances curtes", ha afirmat Mónica Casañas, directora general de la filial espanyola d'Airbnb. Tot i així, la companyia està preocupada perquè encara no hi ha una normativa definitiva per a aquest model a la ciutat de Barcelona i demana a les autoritats que acceptin la seva col·laboració per trobar-hi una solució. "L'absència de normes clares perjudica les famílies que més ho necessiten, tot i que no té pràcticament impacte en el negoci global de la plataforma. Compartir la pròpia llar és un salvavides econòmic per a molts, i prop de la meitat dels amfitrions a Barcelona afirmen que els ingressos addicionals de l'allotjament els ajuden a mantenir casa seva", ha afegit la directiva.
Els criteris per llogar habitacions a turistes
El decret de la Generalitat, que es va aprovar l'agost de l'any passat, va passar per un llarg període de tramitació. La normativa fixava que per considerar-se una llar compartida el propietari de l'habitatge ha de residir-hi mentre dura l'estada i llogar-lo per un període inferior a 31 dies. Aleshores Turisme calculava que a Barcelona hi havia entre 9.000 i 10.000 places turístiques d'aquest tipus i a Catalunya unes 14.000 en total. L'Ajuntament de la capital catalana, però, va criticar que la regulació del Govern posava una "catifa vermella" a Airbnb i va suspendre la concessió de llicències per a habitacions turístiques. El consistori encara ha de concretar com implementarà el decret a la ciutat.