Economia10/07/2019

Aigua del Montseny es queda sense fàbriques

Es ven les plantes d’Espinelves i Sant Esteve de Palautordera i el futur de l’empresa queda en l’aire

Elisabet Escriche
i Elisabet Escriche

El futur d’Aigua del Montseny, que actualment ja té en marxa un expedient de regulació d’ocupació (ERO) temporal que afecta tota la plantilla, està en l’aire. Segons ha pogut saber l’ARA, l’empresa, propietat de Carme Ninou, ha venut les seves dues fàbriques, ubicades a Espinelves i Sant Esteve de Palautordera. La primera l’ha comprat la canadenca Cott Corporation a través de la seva filial Eden Springs, mentre que el nou propietari de la segona encara no se sap qui és. La compra de la planta d’Espinelves es va tancar divendres passat, però la nova empresa propietària ha declinat fer declaracions a aquest diari. Segons expliquen fonts pròxima a la companyia, la compra encara no s’ha comunicat a la plantilla, que entre les dues fàbriques està formada per una vuitantena de treballadors. Tampoc se sap si mantindran els seus llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En els últims anys Aigua del Montseny ha arrossegat una situació agònica fins al punt que la plantilla està afectada des del maig passat i fins al febrer per l’ERO temporal. La direcció, amb la qual va intentar parlar l’ARA aquest dimecres, ja va intentar buscar un comprador abans de presentar l’ERO i, tot que van estar a punt de tancar l’operació, finalment no es va dur a terme.

Cargando
No hay anuncios

Abans d’entrar en l’ERO temporal, els treballadors patien un retard en el cobrament de les nòmines. Segons van denunciar en el seu moment els sindicats, es van arribar a deure entre tres i quatre pagues. A més, la companyia tenia els comptes embargats i la llum de la planta de Sant Esteve de Palautordera tallada.

Aigua del Montseny va facturar 16,6 milions d’euros i va perdre 373.000 euros el 2017, l’últim any amb informació disponible. L’empresa va acabar de tocar fons el juliol d’aquell mateix any quan l’Agència de Salut Pública va retirar un lot de 120.000 ampolles a causa de molèsties digestives als consumidors. Eren garrafes de cinc litres i de litre i mig, les primeres de les quals s’havien comercialitzat amb marca blanca a Condis i Eroski, i les segones només a Eroski. Això va provocar que les dues cadenes i altres, com Bon Preu, deixessin de treballar amb la companyia.

Cargando
No hay anuncios

El grup Eden, la nova propietària de la fàbrica d’Espinelves, va viure un episodi similar el 2016 quan més 4.000 persones de 381 empreses de Barcelona i Tarragona van patir un brot de gastroenteritis provocat per una contaminació fecal en l’aigua embotellada de la font d’Arinsal d’Andorra. La font l’explotava l’empresa Aigües del Pirineu, que a causa d’aquest brot va acabar tancant tot just unes setmanes després. Eden Springs simplement s’encarregava de la distribució a Catalunya. El departament de Salut va retirar fins a 6.000 garrafes i sis dels intoxicats van necessitar ingrés hospitalari.

La seu europea és al Prat

El grup Eden Springs, propietat de Cott Corporation des de l’any 2016, té, segons explica a la seva pàgina web, 16 delegacions i deus a 18 països, i distribueix més de 800 milions de litres d’aigua a l’any.

Cargando
No hay anuncios

Des del 2017 , la seva seu europea està ubicada al parc empresarial Mas Blau, al Prat de Llobregat. De les sis deus que té entre Espanya i Portugal, una és la d’Aiguaneu, que està ubicada a Espinelves, el municipi on precisament es troba l’empresa que acaben d’adquirir.