El govern central qüestiona la DO d'espumosos impulsada per Corpinnat i Clàssic Penedès
El ministre d'Agricultura assegura que la DO Cava té "reputació i marca assentades"
BarcelonaEl ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha escenificat aquest dijous el seu suport a la Denominació d'Origen Cava (DO) i als canvis de reglament que va aprovar l'estiu passat i que preveuen, entre d'altres mesures, distingir la zona geogràfica on es produeix cada escumós. El cava català, per exemple, es denominarà Comtats de Barcelona per diferenciar-se del de la resta d'Espanya.
El ministre també ha posat en dubte la nova DO d'escumosos que Corpinnat i Clàssic Penedès, els productors que van marxar del Consell Regulador, van començar a impulsar, una marca que actualment es troba en punt mort. "La creació de marques amb valor i imatge, com té el cava, significa que els nostres consumidors exteriors identifiquen un producte amb claredat", ha reblat Planas. Tot i que ha declinat entrar en les escissions que ha patit el sector en els últims anys, sí que ha defensat que els productors que han marxat tornin al Consell Regulador. "Davant la globalització, la integració és millor a l'hora de vendre -ha dit-. El conflicte, però, l'ha de resoldre el mateix sector", ha insistit el ministre. Corpinnat, que agrupa 10 cellers, va marxar de la DO Cava el gener del 2019, mentre que Clàssic Penedès (formada per 19 productors que estan sota la DO Penedès) ho va fer el 2014.
En la mateixa línia, el president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagés, ha defensat el pes de la DO Cava a nivell internacional. "Ser dins d'una denominació d'origen té molts avantatges i permet formar part d'una marca potent. Com més empreses empenyin aquesta marca, a més llocs del món podrem arribar de forma més fàcil", ha destacat.
Un mal Nadal
El ministre ha reconegut que l'impacte de la pandèmia repercutirà en el consum de cava aquestes festes de Nadal. De fet, Planas ha recordat que per Cap d'Any una tercera part dels diners que les famílies gasten en alimentació es destinen a àpats als restaurants. "Aquesta proporció impactarà directament en productes de valor afegit com el vi i el cava", ha assegurat. També s'ha mostrat preocupat per l'impacte que tindrà el Brexit sobre el sector.