L'impacte de la pandèmia

Un agost a vida o mort per al turisme

Tot i les bones dades del juny, el sector dona el juliol per perdut i tem que l'estocada sigui definitiva

Barcelona“El mes d'agost és el que marcarà el futur de moltes empreses”. Ni una gràfica que fa mesos que va cap amunt és capaç de remuntar l'ànim d'un sector que, en aquest cas en veu del vicepresident de Pimec Turisme, Daniel Brasé, anticipa una segona temporada turística que, si se salva, serà pels pèls. 

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Prop d'un milió de persones van pernoctar en algun establiment hoteler català al mes de juny, una xifra més de sis cops superior a la d'un any enrere i que des de l'agost del 2020 no registrava res semblant. Ni tan sols llavors s'havia aconseguit atraure els 302.000 turistes estrangers que, segons l'Institut Nacional d'Estadística, van allotjar-se al juny a Catalunya, que de fet és la millor xifra en tota la pandèmia. Igual que el nombre d'establiments oberts, que tornava a acostar-se als 2.000 a tot el Principat. Aquest conjunt de dades, però, s'ha quedat endarrerit i no preveu tot el que té en suspens, de nou, al sector turístic: la variant delta, la cinquena onada de contagis i les noves recomanacions de no viatjar a Catalunya. 

Cargando
No hay anuncios

"Al mes de juny pintava que aquest seria un estiu de recuperació i més o menys bo, però tot ha caigut: aquestes últimes setmanes s'han cancel·lat moltes reserves i s'ha hagut d'abaixar molt els preus per intentar tenir una ocupació digna", afirma Enrique Alcántara, president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur).

Cargando
No hay anuncios

No és d'estranyar, doncs, que la Federació Espanyola d'Empreses de Distribució a l'Hostaleria i la Restauració (Fedishoreca) hagi celebrat aquest divendres haver viscut al juny el millor mes de tota la pandèmia, al mateix temps que avisava que preveu recaigudes en l'activitat per al mes de juliol. O que Exceltur, l'associació de què formen part els presidents de les grans companyies turístiques de l'Estat, rebaixés ja a mitjans de mes les expectatives de recuperació econòmica del sector per al tercer trimestre, dades que havia llançat quan tot indicava que estàvem sortint de la roda. 

Aquesta correcció a la baixa, raonaven llavors des de l'entitat, estava influïda “pel retard en l'inici de l'arribada de britànics a Espanya fins a l'última desena de juliol" i "pel fre i la tendència a l'alentiment" que ja es detectava en el ritme de reserves dels mercats francès, alemany i italià.

Cargando
No hay anuncios

Però l'última desena de juliol està pràcticament esgotada i la situació no sembla a prop de millorar. De fet, segons el vicepresident de Pimec Turisme, Daniel Brasé, el sector no ha aconseguit salvar els mobles aquest mes. És cert, diu, que els caps de setmana ha repuntat l'activitat, però també ho és que entre setmana “no s'ha fet res”. I el poc que s'ha fet ha sigut amb turisme domèstic, que és sabut que no suposa un impacte tan elevat per als negocis com ho és el turisme estranger. 

L'esperança de les reserves a última hora

És per tot això que els ulls miren cap a l'agost, un mes clau per al turisme i que de moment presenta més interrogants que certeses. En primer lloc, per la nova dinàmica detectada al sector de reservar a última hora. Però, en segon lloc, perquè, com explica Brasé, aquest mes pot ser una taula de salvació o l'estocada definitiva per a moltes empreses.

Cargando
No hay anuncios

"A l'estiu és quan es fa caixa per a tot l'any, i és el segon que no estarem bé", resumeix Alcántara, d'Apartur. Aquesta caixa, a més, serà crucial per "tot el que s'haurà de pagar al setembre", coincideix el portaveu de Pimec Turisme. Parla dels crèdits ICO o de la possibilitat que s'extingeixi el mecanisme dels ERTO. “En funció de com vagi el mes d'agost ens podem trobar que les empreses que han aguantat i s'han agafat a l'estiu com si fos un salvavides potser acaben perdent la camisa”, lamenta. 

De moment, des de Booking arriben petites bones notícies: segons aquesta plataforma de reserva d'hotels, aquest estiu la despesa mitjana per reserva està un 90% per sobre de la de l'any passat. Són gairebé 600 euros davant dels poc més de 300 de llavors. És cert que, segons les seves dades, el que més triomfarà serà el turisme intern, però Barcelona es cola entre les ciutats més visitades i Catalunya entre els destins més demandats. El sector turístic no fa més que esperar que així sigui, perquè, si l'agost no compensa una mica el buit que deixa el juliol –conclou Brasé–, la tardor pot ser molt pitjor que la de l'any passat.