Economia28/09/2020

Preacord entre govern i sindicats per allargar els ERTO fins al 31 de gener

La patronal decidirà aquest dimarts si dona suport a la proposta

Núria Rius / Elisabet Escriche Rivas
i Núria Rius / Elisabet Escriche Rivas

Madrid / BarcelonaLa història es repeteix. Tal com va passar amb l’últim allargament dels ERTO, govern espanyol i agents socials -la patronal CEOE i els dos principals sindicats, UGT i CCOO- van apurar fins a l’últim minut les negociacions per acordar la prolongació dels expedients de regulació temporal d’ocupació aquest cop fins al 31 de gener del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després d’una reunió maratoniana de gairebé deu hores i a menys de 48 hores perquè caduquin els actuals ERTO, el govern de Sánchez i els sindicats arribaven al vespre a un preacord mentre la patronal deixava clar en un breu missatge que per la seva banda no es podia “parlar d’acord”. De fet, el comitè executiu de la CEOE es reuneix a primera hora d’aquest matí per decidir si donen o no suport a la proposta abans que el text sigui aprovat pel consell de ministres. Ahir a la nit, però, fonts properes a la negociació insistien que seria difícil aconseguir el seu vistiplau, tot i la crida del secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, perquè la patronal donés suport a l’acord.

Cargando
No hay anuncios

La negociació d’ahir es va centrar en dos grans esculls: la sectorització dels ERTO de força major i les exoneracions. El text que avui aprovarà el govern espanyol en consell de ministres recull que aquests expedients se centrin en les empreses més afectades per la pandèmia, especialment les del sector turístic com ara hotels, companyies aèries o oci nocturn, i en tota la seva cadena de valor, és a dir, les que depenen d’aquests àmbits econòmics i que directament han vist caure la seva activitat, com ara empreses de càterings o de neteja. De fet, el govern espanyol, amb l’objectiu de racionalitzar els recursos, ja va deixar clar divendres en boca del ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que en aquests ERTO “no hi pot haver cafè per a tothom”.

Tanmateix, aquesta sectorització (que es vol fer a través de la classificació nacional d’activitats econòmiques) que tant poc agrada a la patronal perquè manté que hi haurà empreses molt afectades pel covid-19 que en quedaran fora, queda desdibuixada en l’última proposta del govern de Sánchez. “Es tindran en compte realitats més àmplies”, van assegurar ahir fonts coneixedores de la negociació a l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

La fórmula acordada per fer-ho és la de l’ERTO de rebrot. “Totes les empreses o sectors que vegin limitada la seva activitat normal entraran per aquesta via”, van detallar les mateixes fonts. Un dels altres canvis substancials i, fins ahir, el segon cavall de batalla, són les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social que tindran les empreses afectades per aquests ERTO per rebrot. L’última proposta preveu aplicar una exoneració fins i tot del 100% (inicialment el govern de Sánchez proposava entre un 75% i un 85%).

D’aquesta manera, els negocis de menys de 50 treballadors podran gaudir d’una exoneració de les cotitzacions del 100% a l’octubre, del 90% al novembre, del 70% al desembre i, finalment, del 60% el mes de gener quan finalitzin els ERTO. Les empreses de més de 50 treballadors que es vegin afectades per un expedient temporal com aquest podran exonerar un 90% les cotitzacions a la Seguretat Social el primer mes, un 80% el següent i, finalment, un 60% i 50% el desembre i gener, respectivament. “És una manera de donar una resposta ràpida als treballadors i a les empreses que no puguin sostenir-se”, apuntaven fonts de la negociació.

Cargando
No hay anuncios

Deures ja resolts

A diferència d’aquests dos grans esculls, la patronal, els dos principals sindicats i el govern espanyol arribaven a la negociació d’ahir amb part dels deures fets que depenien exclusivament del ministeri de Treball, dirigit per Yolanda Díaz. D’una banda, mantenir el “comptador a zero” fins al desembre del 2021, cosa que permetrà als treballadors afectats per ERTO que no se’ls descompti la prestació per desocupació. Així com la impossibilitat d’acomiadar, una mesura que, segons van assenyalar ahir fonts de la negociació a l’agència Europa Press, també està frenant el suport de la CEOE al text definitiu.

Cargando
No hay anuncios

També hi havia consens al voltant de la introducció d’una prestació per als treballadors fixos discontinus afectats per la temporada turística i els empleats a temps parcial. “És importantíssim”, apuntava el secretari de Política Sindical de la UGT, Gonzalo Pino, després de la reunió. A més a més, també s’incorporarà que es pugui mantenir la prestació dels treballadors en ERTO al 70% passats els sis mesos (la normativa diu que a partir del mig any s’ha de reduir al 50%).

Finalment, el preacord que s’aprovarà avui inclou el compromís d’obrir una taula de negociació per donar protecció als treballadors temporals que han estat afectats per ERTO i que finalment s’han quedat sense feina.

Cargando
No hay anuncios

Prestacions també per als autònoms

El consell de ministres d’avui també donarà llum verda a la pròrroga de les ajudes per als autònoms fins al 31 de gener. L’acord entre el govern espanyol i les organitzacions de treballadors per compte propi recupera la prestació extraordinària per als que es vegin afectats pels rebrots. En aquest cas, cobraran un 50% de la base de cotització (poc més de 400 euros per als que cotitzen el mínim), en lloc d’un 70%. També podran acollir-se a aquesta ajuda els autònoms que hagin perdut un 75% de la facturació o tinguin tancat, els que tinguin tarifa plana i els nous treballadors per compte propi amb antiguitat inferior a un any, sempre que els seus ingressos en els pròxims mesos no superin el salari mínim interprofessional (SMI). En aquests ajuts també s’hi inclouen els que tinguin més d’una feina, sempre que les retribucions no superin els 2.090 euros al mes. Alhora, l’acord preveu prorrogar la prestació ordinària i s’estableix una ajuda per als autònoms de temporada de quatre mesos, sempre que no hagin estat donats d’alta entre el març i el maig d’aquest any. Les organitzacions van assegurar que és “un bon acord”.