Les agències de viatges han de tornar fins a 150 milions d'euros de vals ja caducats
Acave denuncia que els proveïdors encara no han pagat i que el sector només ha facturat aquest any un 14% del que va ingressar el 2019
BarcelonaS'ha exhaurit el temps de pròrroga. Des d'aquest dimarts les agències de viatges estan obligades a tornar els diners de viatges cancel·lats o ajornats per culpa de la pandèmia als clients que ho sol·licitin. L'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave) calcula que això vol dir que han de tornar fins a 150 milions d'euros als clients, en un moment en què molts dels proveïdors (com les companyies aèries) encara no han saldat els seus deutes, les reserves de viatges són un 50% inferiors a les del 2019 i la facturació amb prou feines arriba al 14% de la que hi havia llavors.
Però això és el que preveu la modificació normativa que va aprovar el govern en plena pandèmia. Segons aquest acord, en cas que els proveïdors no reemborsessin l'import de viatges cancel·lats, les agències podien emetre també vals vigents fins al 21 de juny del 2021. El que demanen les agències, un cop arribada la data límit, és que aquest import es pugui classificar com a deute, cosa que donaria dret a les empreses del sector a accedir a ajudes directes. Sobretot perquè el sector encara és lluny de la recuperació.
Aquest dimarts el president d'Acave, Martí Sarrate, ha explicat que les reserves de viatges a escala estatal estan ara mateix un 10% per sobre de l'any passat, però encara un 50% per sota dels nivells prepandèmia. De moment, això es tradueix en una facturació d'uns 3.000 milions d'euros des del començament de l'any, lluny dels 21.300 milions que es van facturar en total el 2019.
De fet, segons han explicat Sarrate i Catiana Tur, gerent de l'associació, la previsió més optimista és assolir un 40% d'aquests nivells de facturació, i que es trigui entre dos i cinc anys a tornar a la normalitat.
Els dos portaveus han afirmat també que un 20% de les agències de viatge d'Espanya no han pogut fer front a la situació derivada de la pandèmia i han hagut de tancar. Aquesta taxa equival a uns 14.500 llocs de treball en total i a uns 1.000 llocs de venda només a Catalunya. Calculen, a més, que la taxa de tancament arribarà fins al 40% de les agències.