MERCAT DE TREBALL
Economia14/02/2016

Les agències privades de col·locació punxen

Només troben feina a un 6% dels aturats derivats pel SOC i utilitzen un terç dels fons previstos

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaLa primera experiència de col·laboració entre els serveis públics d’ocupació i empreses privades per recol·locar aturats ha tingut una efectivitat baixa. Dels 11.000 aturats que el SOC va derivar a les agències privades, només 707 van aconseguir ser contractats. Això equival a una ràtio d’èxit de poc més del 6%, segons el primer balanç del departament de Treball, Afers Socials i Famílies. No hi ha detalls encara sobre quin tipus de contracte van obtenir els beneficiats. L’import de la subvenció que rebien les agències, d’entre 750 i 1.600 euros per aturat, anava en funció del perfil de la persona recol·locada però també de si la feina que se li aconseguia era de sis, dotze mesos o de durada superior.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El primer programa desplegat durant l’any passat tenia una dotació de 3,5 milions d’euros que atorgava l’Estat, que és qui té la competència per dissenyar i repartir els fons de les polítiques actives d’ocupació. Dos terços d’aquests recursos, però, no s’han gastat, segons el Govern. S’ha executat un milió d’euros dels 3,5 milions totals, però encara no és una xifra tancada perquè l’administració està fent l’avaluació dels resultats que li han presentat les agències per acabar de calcular els pagaments. Fins i tot en el cas improbable que els 700 aturats recol·locats fossin del perfil que correspon a la subvenció màxima (1.600 euros per cap), quedaria més de la meitat del pressupost per gastar, explica el secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta, en declaracions a l’ARA.

Cargando
No hay anuncios

El departament de Treball, ara capitanejat per la consellera Dolors Bassa a proposta d’ERC, no veu clars els beneficis d’obrir la porta al sector privat en la intermediació laboral. El disseny del model, però, no és competència de la Generalitat sinó del govern espanyol i va quedar recollit en la reforma laboral del 2012. “Seria més eficient invertir aquests recursos al sector públic, en els propis serveis d’orientació del SOC”, sosté Ginesta.

El 6% d’èxit de la primera experiència amb agents privats queda lleugerament per sobre de la taxa actual d’inserció que tenen els serveis públics, que ronda el 4%, segons el Govern. El SOC, defensa Ginesta, necessita un reforç important dels serveis d’orientació laboral per atendre millor i més ràpid els quasi 670.000 aturats que hi ha a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El programa de col·laboració público-privada establia que els col·lectius prioritaris per derivar a agències privades eren els desocupats més grans de 45 anys, els menors de 25 i, en els dos casos, els que tinguessin especialment complicat el retorn al mercat laboral (perquè tenen poca formació, per exemple). Els treballadors amb discapacitat eren el tercer col·lectiu que es prioritzava a les agències privades.

“La realitat és que el perfil d’aturat derivat des del SOC no és extraordinàriament difícil, sinó un perfil força comú que ens trobem a Catalunya, com ara més grans de 45 anys amb més de sis mesos a l’atur”, explica Ginesta. Tot i això, reconeix que la recol·locació s’ha demostrat difícil fins i tot en mans d’aquests col·laboradors privats experts en el món laboral.

Cargando
No hay anuncios

Quasi el triple de diners el 2016

El Govern confia que la ràtio d’èxit pugui millorar aquest any, quan es desplegui el segon programa, en què espera que més agències s’apuntin a participar-hi. “No totes s’hi han atrevit perquè no sabien com funcionaria”, reconeix el responsable de Treball del Govern.

Cargando
No hay anuncios

De cara al 2016, la partida perquè agències privades facin intermediació creixerà dels 3,5 als 8,2 milions. Les condicions es mantindran, però s’ha esglaonat més el que es paga a cada col·laborador tant en els casos d’èxit com pel simple fet d’entrevistar l’aturat.

A Catalunya hi ha 245 empreses i entitats acreditades per col·laborar amb el SOC en la intermediació laboral. Són tant grans empreses com pimes, ETT, empreses del tercer sector i també hi ha entitats públiques com consorcis i serveis d’ajuntaments i consells comarcals. Aquesta ampliació de la llista es va aconseguir després d’una negociació amb el ministeri en què Catalunya va argumentar que s’havia de garantir cobertura a tot el territori.

Cargando
No hay anuncios

El funcionament de la subvenció és el següent: a cada agència li corresponen entre 750 i 1.600 euros per aturat recol·locat. L’empresa cobra 900 euros si aconsegueix un contracte temporal d’un mínim de sis mesos a un aturat d’entre 16 i 45 anys. Si la persona té més de 45 anys, l’empresa rep 725 euros a canvi d’una feina de 6 a 12 mesos i la quantitat creix fins als 900 euros si el contracte és de més d’un any.

A més, les agències privades reben d’entrada una bestreta de vora el 20% de la subvenció total per aturat. Si no han tingut èxit, han de tornar una part dels diners i només quedar-se la quantitat pactada per haver fet l’entrevista.