Deute públic

Nou pas perquè la Generalitat torni als mercats: l'agència DBRS treu Catalunya del bo porqueria

El Govern vol tornar a emetre deute al llarg d'aquesta legislatura

El conseller d'Economia, Jaume Giró, en una roda de premsa.
2 min

L'agència de ràting DBRS, una de les tres que avalua el deute de la Generalitat de Catalunya, ha millorat la nota fins a treure-la del nivell especulatiu, conegut popularment com a bo porqueria. Aquesta és la segona agència que situa el deute català en un terreny segur, després que Fitch ho fes el passat juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nota de DBRS reforça la de Fitch i permet que Catalunya es pugui plantejar tornar a emetre deute, tal com la conselleria d'Economia ha dit que vol fer. Pel camí, Catalunya ha passat una dècada enfonsada als nivells porqueria. Va ser el 2012 quan els inversors internacionals van deixar de finançar la Generalitat i aquesta es va veure obligada a demanar el rescat als mercats.

DBRS, en concret, ha elevat el deute fins al nivell BBB, mentre que Fitch el va situar en el BBB–. En el complex argot de les agències de ràting, aquesta és la nota a partir de la qual els inversors internacionals ja es plantejarien invertir. I encara més rellevant: amb aquestes notes la Generalitat ja pot demanar a l'Estat autorització per tornar als mercats. El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha dit en més d'una ocasió que vol que Catalunya torni als mercats al llarg d'aquesta legislatura. Tot i que sap que el preu serà més car que si s'aconsegueix el deute directament a través de l'Estat (que té millors notes de les agències de ràting), considera que d'aquesta manera Catalunya podrà anar "recuperant sobirania financera".

En concret, per accedir als mercats de capitals, les comunitats han de tenir almenys una agència de ràting que no consideri que el seu deute és porqueria. També hi ha un segon requisit fonamental, que és haver complert els objectius d'estabilitat (és a dir, que el deute i el dèficit no superin els llindars fixats pel govern central). Ara bé, com que aquests objectius d'estabilitat estan suspesos des de l'inici de la pandèmia, la Generalitat considera que aquest segon criteri no és obstacle.

DBRS ja va estar a punt de col·locar el deute de Catalunya fora del terreny especulatiu durant el 2020. L'agència ho havia deixat entreveure, però l'arribada de la pandèmia va canviar radicalment la situació. De fet, el predecessor de Giró, l'actual president Pere Aragonès, també volia fer una emissió de bons verds durant el 2020. El covid va acabar amb aquests plans.

Hi ha una tercera agència de ràting que avalua el deute català: és Moody's, que encara el considera porqueria. La quarta gran agència del món, Standard&Poor's, no examina el deute de la Generalitat des que aquesta va trencar el contracte amb ella l'any 2018.

stats