FINANCES
Economia11/07/2017

Els afectats del Popular, qüestió privada

De Guindos diu que les possibles indemnitzacions no sortirien del FROB

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesEl govern espanyol no ha fet cap estimació de les denúncies que els accionistes i bonistes del Banco Popular podrien presentar per les pèrdues que han patit amb la resolució de l’entitat. Però si la justícia espanyola dona la raó als afectats -que acusen el Popular d’haver-los enganyat per haver maquillat els comptes per tapar la greu situació econòmica en què estava l’entitat- i acaba fixant indemnitzacions, els contribuents espanyols no les hauran de pagar. O almenys és el que promet l’executiu de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va garantir ahir que els diners per compensar els afectats en el cas que la justícia decideixi que se’ls ha d’indemnitzar no sortiran del FROB (el fons de reestructuració bancària espanyol finançat amb diners públics). “No hi ha cap passiu que hagi assumit el FROB” després de la resolució del Popular, va assegurar Guindos responent a la pregunta de si els contribuents acabaran pagant a través del fons de reestructuració espanyol les possibles indemnitzacions. El ministre, però, tampoc va concretar d’on sortirien els diners per pagar-les.

Cargando
No hay anuncios

No avançar esdeveniments

El titular d’Economia va apuntar que la compra del Popular per part del Santander s’ha fet aplicant una directiva europea i per preservar l’estabilitat financera. “Les decisions del FROB es prenen per compte de la Junta de Resolució [europea]”, va apuntar el ministre. Tot i això, va demanar “no avançar esdeveniments’” atès que encara no se sap ni quantes denúncies es presentaran ni si la justícia resoldrà a favor dels denunciants.

Cargando
No hay anuncios

En l’últim informe sobre Espanya dels homes de negre, que es va fer públic divendres, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu van demanar a Madrid “que vigili de prop” els riscos per a l’estabilitat financera que poden comportar els litigis dels afectats per la resolució del Banco Popular.

Luis de Guindos, que ahir participava a Brussel·les en la reunió de ministres d’Economia de la zona euro, va reiterar que la resolució del Popular no s’ha fet amb diner públic, a diferència dels últims casos d’entitats italianes com el Monte Paschi. “Espanya va fer el que va fer el 2012 i Itàlia ha començat ara a fer aquest camí”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol presumeix d’haver resolt la crisi del Popular sense cap injecció de diner públic, una situació oposada a la que es va donar amb Bankia i amb la resta de reestructuracions bancàries que es van fer quan Espanya va demanar el rescat europeu per sanejar el sector bancari. Tot i la desaparició del Banco Popular, Guindos insisteix que Espanya ja té el sector bancari sanejat, mentre que Itàlia va tancar en fals la crisi financera i és ara quan ha de començar a injectar diners públics al sector.