Aerolínies

Puc pujar aquesta maleta a l'avió? Les mides de l'equipatge de mà a cada aerolínia

No hi ha un estàndard comú per als paquets que les companyies permeten dur gratis a cabina

4 min
Passatgers amb equipatge de mà a l’aeroport del Prat.

BarcelonaÉs una lluita que ja ha arribat als tribunals, però que de moment continua perdent el passatger. Aquesta setmana va ser el ministeri de Consum espanyol qui va imposar una multa històrica de 150 milions d'euros a quatre aerolínies low cost (Vueling, Ryanair, EasyJet i Volotea) per cobrar l'equipatge de mà als viatgers, després que les denunciessin diferents organitzacions de consumidors. Però aquestes companyies continuen fent pagar als clients que volen pujar a la cabina una maleta més grossa; només és gratuït dur una bossa que càpiga sota el seient del davant. Això sí, cadascuna marca les dimensions màximes per a aquesta peça. Us resumim les condicions de les principals aerolínies que operen a Catalunya.

Vueling

A la primera aerolínia del Prat tots els clients poden portar a la cabina, de franc, una peça d'equipatge de mà petita que ha de cabre sota el seient del davant. En aquest cas, les mides són com a màxim de 40 x 20 x 30 centímetres. A més, també hi poden pujar les compres fetes dins l'aeroport, sempre que també es puguin encabir sota el seient davanter. Això sí, si arribats a la porta d'embarcament la peça d'equipatge de mà supera les mides establertes, el viatger haurà de facturar-la amb un cost de fins a 75 euros. Hi ha altres tarifes de Vueling que permeten pagar per una altra maleta en cabina de 10 quilograms com màxim, i amb unes dimensions de 55 x 40 x 20 cm. Aquest equipatge s'haurà de col·locar als compartiments superiors de l'avió.

Ryanair

A la companyia reina de les low cost cada passatger pot portar una peça petita d'equipatge de mà, amb unes mides de 40 x 20 x 25 centímetres. Si aquesta peça és massa grossa, els viatgers hauran de pagar una taxa de 69,99 euros (subjecte a IVA en els vols nacionals segons els tipus impositius vigents). Ryanair remarca que pot rebutjar la seva bossa a la porta d'embarcament i, si és possible, la col·locarà a la bodega de l'avió. En les seves condicions de servei, també aclareix que els pares i mares que viatgen amb bebès a la falda no tindran equipatge addicional. Els passatgers que contracten les tarifes Regular i Flexi Plus poden portar a bord una altra peça d'equipatge de cabina grossa amb un pes de fins a 10 quilograms i unes dimensions màximes de 55 x 40 x 20 cm.

Air Europa

L'aerolínia balear és de les que encara permeten pujar dins la cabina de l'avió com a equipatge de mà una maleta de fins a 10 kg amb unes dimensions de 55 x 35 x 25 cm per als bitllets de classe turista. Això sí, la companyia alerta que en aquests volums cal tenir-hi en compte les rodes i les nanses. A la classe business, els viatgers poden portar dues maletes que sumin 14 kg com a màxim entre totes dues. A més, Air Europa també deixa que duguis a bord un "accessori personal" amb unes mides màximes de 40 x 30 x 15 cm. Aquesta peça d'equipatge s'haurà de col·locar sota el seient del davant, tret que viatgis a la filera on hi ha la sortida d'emergència; aleshores es posarà al compartiment superior. En les seves condicions la companyia no especifica quina és la penalització si se superen les mides.

EasyJet

La companyia de baix cost britànica especifica que "tothom pot portar una peça d'equipatge de mà petita per persona a bord gratis". Les dimensions màximes d'aquesta bossa són de 45 x 36 x 20 cm (incloent-hi les nanses i les rodes) i s'haurà de posar sota el seient del davant. "Aquest equipatge hauria de ser suficient per portar tot l'imprescindible per al viatge o per a unes vacances curtes", assegura la mateixa aerolínia. Aquesta peça petita pot pesar fins a 15 kg, però EasyJet demana que puguis portar-la i aixecar-la tu mateix. En cas que sigui massa grossa la penalització és de 58 euros. Si vols portar una maleta d'equipatge de mà grossa a bord, les mides màximes són de 56 x 45 x 25 cm amb nanses i rodes i la pots reservar (pagant, esclar) quan contractes el vol. Això també dona prioritat al passatger en l'embarcament.

Volotea

En el cas de Volotea, les mides de la bossa que es permet pujar de manera gratuïta a la cabina amb la tarifa estàndard són de 40 x 30 x 20 cm i també ha de cabre sota el seient del davant. Facturar aquest equipatge a la porta d'embarcament perquè és massa grossa té un cost de 50 euros per maleta i trajecte. En canvi, quan fas la reserva, si vols afegir-hi una maleta de fins a 10 kg, amb unes dimensions màximes de 55 x 40 x 20 cm, hauràs de pagar més per la tarifa Megavolotea i la podràs ubicar als compartiments superiors.

Wizz Air

L'aerolínia low cost hongaresa també ha posat límits als equipatges de mà gratuïts que poden portar els seus passatgers. Aquests equipatges han de tenir unes mides que no superin els 40 x 30 x 20 centímetres. En cas que sigui massa gros, Wizz Air et cobrarà una sanció de 30 euros a la porta d'embarcament. La companyia matisa a la seva web que aquesta peça petita pot ser "la bossa d'un ordinador portàtil, una bossa de mà o una motxilla petita", sempre que càpiga sota el seient del davant. Si contractes una tarifa que permet portar una maleta més grossa dins la cabina, les dimensions màximes són de 55 × 40 × 23 cm.

stats