Aerolínies

1.056 vols: així viu l'aeroport del Prat el seu dia més frenètic

L'aeròdrom barceloní arrenca el pic d'operacions de l'estiu enmig del debat sobre el model turístic

BarcelonaEntre els 1.056 vols que aterraran i s'enlairaran aquest dijous a l'aeroport del Prat, els Arnau han aconseguit quadrar una estona per a una trobada familiar atípica, entre cafès a preus excessius i un tràfec incessant de maletes. Els avis, el Joan i la Dolors, han vingut a recollir la seva filla Elisabet i els seus nets Joel, Aleix i Mencía, que viuen a Lanzarote, mentre l'altra part de la família, el Miquel, la Gabriela i l'Ariadna, marxen rumb a Miami a fer un creuer pel Carib. A prop seu, el Jesús i la seva tropa han format una rotllana improvisada d'equipatges al vestíbul de sortides de la T1 mentre esperen a reunir l'equip de 12 persones que viatjaran juntes a Tailàndia durant dues setmanes. "Ens vam contenir una mica amb la pandèmia, però cada any intentem fer un bon viatge", diu aquest barceloní, que l'estiu passat va visitar l'illa africana de Cap Verd. L'avió que estan a punt d'agafar és només una petita fracció dels 5.085 vols comercials que s'operaran del 31 de juliol al 4 d'agost a la primera infraestructura catalana, un 6% més que l'any passat. En aquest racó de món, i en un primer d'agost, no hi ha rastre dels intensos debats sobre com repensar el turisme i els problemes que genera.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les últimes gestions dels que estan a punt de marxar de vacances s'encavalquen amb rebudes com la sorpresa que han preparat la Carolina, els seus tres fills i els cunyats per al seu marit, que arriba d'un mes als Estats Units per feina i ara gaudirà d'una setmana amb els seus a Sant Sebastià. Allà mateix, el Ben s'ha camuflat entre els serveis de recollida de turistes amb un cartell casolà per rebre el seu amic Doug, un altre britànic que viu a Austràlia i que passarà el cap de setmana buscant "platges i festa" a Barcelona. "Vaig veure les imatges de les pistoles d'aigua [durant la manifestació de principis de juliol per posar límits al turisme]. Els anglesos ja ens hem acostumat a no ser gaire benvinguts enlloc, però el problema del turisme no és només d'aquí, passa a tot arreu", opina.

Cargando
No hay anuncios

Territori 'low cost'

A la T2, on regnen les tarifes barates de Ryanair, el Manel i el Toni arriben sorpresos a la cua llarguíssima que ha format l'aerolínia irlandesa per facturar l'equipatge de tots els vols de la jornada. En el seu cas, el viatge no és per oci sinó pel concert que el seu grup de rumba catalana, els Sabor de Gràcia, tenen a Maó (Menorca). "Per sort hem vingut amb temps perquè el cantant porta una guitarra especial que ha d'anar a la bodega tant sí com no", diuen, resignats. Tots els viatgers que circulen per la terminal han triat opcions low cost per a les seves vacances, com les cinc amigues suïsses que acaben d'aterrar de Basilea en un vol d'EasyJet. "Nosaltres som de Lucerna, on el govern està sent més estricte per parar els Airbnb. Entenc que a Barcelona hi ha molts turistes i que cada cop és més car viure a la ciutat per als que són d'aquí", admet la Sophie, una d'aquestes visitants.

Cargando
No hay anuncios

A la mateixa zona d'arribades algú ha oblidat una motxilla blau marí en un banc i dos treballadors –que demanen mantenir l'anonimat– la custodien mentre fan petar la xerrada des dels vehicles amb què traslladen els carretons per a maletes d'una punta a l'altra de l'aeroport. "Si no fos per aquest cavall [l'escultura del colombià Fernando Botero] i el mosaic de Miró, tot això ja ho haurien tirat a terra. Només ho manté Ryanair perquè encara hi té molts vols", diu un d'ells assenyalant l'obra d'art. Reconeixen que aquest estiu hi ha més seguretat i Mossos d'Esquadra patrullant per la terminal, però també adverteixen que han augmentat els furts a la instal·lació. "Hi ha hagut un efecte crida: les bandes organitzades han vist que es pot robar a l'aeroport fàcilment", apunta un d'aquests empleats.

La Lauren i el seu seguici de 13 amigues mengen nuggets i patates a mig matí alienes a aquestes advertències. Han escollit la capital catalana per al seu comiat de soltera "perquè era més barat que les altres opcions" i ja tenen preparada una nit de spa i una ruta de "beach clubs i pool parties" per a la seva estada. "No he llegit massa sobre les protestes contra el turisme. Les entenc, però és un negoci que també porta molts diners i que dona feina a molts treballadors", defensa aquesta futura núvia de Birmingham. La boda serà al setembre, però lluny de les previsions de pluja del Regne Unit, en un altre indret de costa asfixiat pel negoci turístic: l'illa grega de Santorini.