Les administracions tindran tres anys per cobrir les places d'interins amb personal fix

Els sindicats de treballadors públics denuncien que la reforma deixarà al carrer funcionaris que porten dècades treballant

El nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta
22/04/2021
3 min

MadridEl govern espanyol prepara un canvi legal de gran envergadura per posar fi a l’elevada taxa de temporalitat del sector públic. El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha anunciat aquest dijous que l’executiu reformarà l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) per obligar totes les administracions públiques –inclosos els ajuntaments i les diputacions– a cobrir amb personal fix en un termini màxim de tres anys les places que actualment estan ocupades per interins. Així, no es permetrà més d’un 8% de contractes temporals. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a la Generalitat, que té una taxa d’interinitat del 32%, suposarà una transformació important que preocupa alguns sindicats de funcionaris perquè adverteixen que un elevat nombre de treballadors públics poden acabar al carrer. Segons la Plataforma d'Interins/es de Catalunya (PIC), a les administracions catalanes (no només a la Generalitat) hi ha actualment 95.000 interins. Per a reduir fins al 8% la temporalitat, les administracions catalanes haurien d'eliminar 71.250 places d'interins. Les últimes dades oficials de l'Idescat, del 2019, recullen una xifra total d'interins inferior a la dada que ofereix la PIC (68.499).

A l'Estat, el personal amb contractes temporal ja se situa al voltant del 8%, però es dispara fins al 30% de mitjana en el cas de les comunitats autònomes. Als ajuntaments és del 13%. “L’objectiu és desenvolupar mesures objectives per prevenir i sancionar l’abús i el frau en la temporalitat, que es posi l’èmfasi en la seva excepcionalitat i es delimiti la durada màxima”, ha resumit Iceta en una compareixença al Senat. 

Educació i Sanitat, el sectors amb més temporalitat

El govern espanyol apunta que a l’educació i a la sanitat es concentra gran part del problema de la temporalitat al sector públic. En aquestes dues àrees, el percentatge d’interins se situa entre el 30% i el 40%. L’Estatut Bàsic ja limita l’interinatge a les administracions públiques, però els sindicats denuncien que no es compleix. 

Iceta ha admès que existeix el problema i ho ha atribuït, entre altres factors, a les polítiques d'austeritat dels últims anys que han agreujat la temporalitat. El ministre, a més, ha recordat que entre el 2012 i el 2015 -sota el mandat de Mariano Rajoy- les taxes de reposició de places públiques va ser del 0%. "Les administracions que havien de seguir prestant els serveis es van veure obligades a la contractació de personal interí", ha explicat. "Certa temporalitat és acceptable i fins i tot necessària en algunes circumstàncies, però si una persona realitza una tasca a l'administració que és permanent, el més normal és que la realitzi amb un contracte fix i no des d'una temporalitat que precaritza l'ocupació", ha subratllat.

Pressió de la Comissió Europea

Brussel·les fa anys que pressiona Espanya perquè redueixi la taxa d'interins al sector públic. És una de les recomanacions recurrents de la Comissió Europea en els informes econòmics d'Espanya. Ara l'executiu de Pedro Sánchez ha inclòs els canvis de l'Estatut Bàsic a la llista de reformes que inclou el pla de recuperació i resiliència. En el document que la Moncloa enviarà a Brussel·les, Sánchez es compromet a impulsar la reforma del sector públic abans del 2022. És un compromís que adquireix a canvi dels 140.000 milions d'euros que arribaran a Espanya per impulsar l'economia, molt tocada per la pandèmia.

Al Senat, el titular de Funció Pública ha assegurat que abans de l'estiu hauria d'haver-hi un acord entre les comunitats autònomes, els ajuntaments i els sindicats sobre algunes qüestions de la reforma. El govern espanyol té previst aprovar al setembre l'avantprojecte de la llei de funció pública i un decret per legislar sobre el teletreball al sector públic. També s'aprovarà al juny l'Oferta d'Ocupació Pública 2021.

La reforma anirà més enllà de la reducció de la temporalitat. El govern espanyol vol modernitzar el sistema d'ocupació pública per fer-lo més "productiu, eficaç i motivador". Entre els plans que té el ministeri hi ha aprovar una nova estratègia per reformar l'accés a l'ocupació pública i posar en marxa un pla de captació de talent.

Crítiques dels funcionaris

Els sindicats de treballadors públics porten anys denunciant un abús de la temporalitat per part de les administracions, però critiquen l'anunci d'Iceta. Demanen regularitzar la situació dels interins que porten anys treballant i no convocar noves oposicions que deixaran al carrer treballadors públics que porten dècades com a funcionaris. La portaveu de la Plataforma d'Interins/es a Catalunya (PIC), Cristina Gruas, assegura que "estem davant d'una situació molt greu" perquè la reforma "deixarà al carrer tot un col·lectiu de persones, moltes de les quals de més de 50 anys, que es trobaran amb una situació difícil al mercat laboral".

Durant la compareixença del ministre de Funció Pública al Senat, un grup de funcionaris s'han manifestat per reclamar que es posi fi a l'elevat nombre de places interines, tot i deixar clar que s'oposen a la reforma que planteja el govern espanyol.

Segons dades del ministeri, en els propers 10 anys el 51% dels funcionaris de l'Estat es jubilaran. Actualment, només el 12% dels treballadors públics de les administracions de l'Estat tenen menys de 40 anys.

stats