Els Cierco es regiren contra Andorra per apartar-los de la BPA
Els consellers de l'entitat investigada per blanqueig denuncien l'Institut Nacional de Finances per entendre que van apartar-los de la gestió de manera "injustificada"
MadridEl consell d'administració de la Banca Privada d'Andorra (BPA), amb principal representació dels germans Cierco, ha denunciat l'Institut Nacional d'Andorra de Finances (INAF) per la seva suspensió provisional i el nomenament de tres administracions provisionals els dies 10 i 11 de març.
En la denúncia, s'indica que l'actuació de l'INAF "ha perjudicat a la BPA, als seus treballadors, clients i accionistes i que comporta violacions de drets garantits per llei".
Els demandants al·leguen que l'expedient es va obrir precipitadament i sense fonamentació jurídica, per això demanen que s'anul·li i que es reincorporin els consellers cessats provisionalment de les seves funcions, a més de demanar la indemnització corresponent.
Segons la denúncia, les mesures cautelars no han fet més que empitjorar la situació de la BPA, ja que jan provocat "alarma social i han compromès l'estabilitat de l'entitat i la resta del sistema financer".
Indefensió i vulneració de drets
En un comunicat oficial, l'advocat dels accionistes majoritars, Jaume Bartumeu, ha defensat que l'INAF hauria d'haver trobat un punt intermedi entre l'eficàcia de la resolució que es perseguia i la necessitat legal i constitucional de concedir audiència als interessats, és a dir els membres del consell d'administració, respecte les mesures que es van portar a terme.
Segons ha argumentat Bartumeu, aquestes accions van ser sobredimensionades i van tenir un efecte perjudicial per a l'entitat, que fins aleshores "tenia unes ràtios de solvència i liquiditat molt per sobre de les requerides legalment".
Així, l'advocat dels accionistes ha opinat que la nota del FinCEN per si sola ja hauria estat "una patacada molt seriosa" per a la BPA, però que "la sobreactuació institucional aixeca el llistó". I que el fet que la màxima autoritat del país posés "més llenya al foc" no va ajudar. Per tot això ha opinat que "s'ha volgut actuar d'aquesta manera per deixar caure una entitat bancària solvent, amb liquiditat, beneficis i amb la seva activitat auditada i contrastada".
Pel que fa a la possibilitat que hi hagi interessats en la compra de BPA, Bartumeu ha indicat que la poca informació que han aconseguit per part de l'INAF és que hi hauria "dos o tres" interessats. En tot cas, els hipotètics interessats només s'haurien adreçat a l'INAF i en cap cas als accionistes.
Bartumeu també ha negat que s'hagi embargat els comptes a cap accionista del banc, només s'ha pres aquesta mesura amb la direcció.