Acciona es ven per 170 M€ els drets del litigi per ATLL

El grup, que reclamava 1.000 M€ al Govern, cedeix a un fons la recuperació dels diners

Imatge aèria de la seu d’Aigües Ter Llobregat.
Xavier Grau
21/06/2019
3 min

BarcelonaAcciona s’ha venut els drets de cobrament futurs que s’obtinguin del litigi que manté amb la Generalitat per la rescissió del contracte d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), que fins fa uns mesos gestionava una societat controlada per aquesta companyia i altres socis minoritaris. Acciona reclamava 1.036 milions a la Generalitat de resultes de la rescissió del contracte, però ara serà una altra companyia la que litigui contra el Govern, segons va informar ahir la companyia en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Acciona i els seus socis cobraran la indemnització de 53,8 milions d’euros que la Generalitat ja ha reconegut que els pertoca, i la companyia d’infraestructures rebrà 170 milions més que pagarà el fons nord-americà Fortress per aconseguir els drets de la rescissió del contracte. A més, a tot això s’hi sumarà una variable més en funció del que aconsegueixi Fortress en concepte de danys i perjudicis, una quantitat que Acciona i els seus socis consideren que pot superar els 700 milions. ATLL és l’empresa que recull i potabilitza l’aigua que consumeixen cinc milions de catalans.

La reclamació inicial d’Acciona i els seus socis, sumant-hi la rescissió de contracte i els danys i perjudicis, és de 1.036 milions d’euros. Aquesta és la quantitat total que la companyia controlada per la família Entrecanales i els seus socis a ATLL (entre els quals hi ha el fons britànic Pioneer Point Partners i diverses famílies catalanes) reclamen després que la Generalitat rescindís el contracte com a conseqüència de la sentència del Suprem que va anul·lar l’adjudicació, feta l’any 2012.

A principis d’any, la Generalitat va xifrar en 53,8 milions la compensació que estima que corresponia a Acciona i als seus socis per l’anul·lació del contracte, una xifra que en el seu dia Acciona va considerar “confiscatòria” i que recorreria als tribunals. Acciona calcula que li correspon una indemnització de 305 milions per la liquidació del contracte i 733 milions més per danys i perjudicis.

Les posicions enfrontades entre el Govern i els socis a ATLL i la diferència entre la quantia oferta i la demanda de la concessionària van portar el president de l’empresa, José Manuel Entrecanales, a explicar a la junta d’accionistes al maig que no albirava cap possibilitat d’acord amb la Generalitat respecte a la liquidació del contracte d’ATLL. “No estem en contra d’un acord, però les converses que hem mantingut amb la Generalitat han sigut totes infructuoses”, va assenyalar llavors.

El Govern va donar per anul·lada la concessió a començaments d’any i va crear un organisme públic, ATL, per assumir els actius d’ATLL i seguir prestant el servei d’aigües a l’àrea metropolitana.

La Generalitat d’Artur Mas va adjudicar a finals del 2012 per gairebé 1.000 milions a Acciona el contracte de gestió d’ATLL. Va ser la concessió més elevada feta mai pel Govern, en un moment que patia un fort ofec econòmic per la crisi.

Al concurs també s’hi va presentar la Societat General d’Aigües de Barcelona (SGAB), que va recórrer la decisió davant l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC). Aquest organisme va estimar part del recurs i va ordenar que s’adjudiqués ATLL a Aigües de Barcelona. El cas va arribar al Suprem, que el febrer del 2018 va decidir que l’adjudicació era nul·la i que cap dels dos competidors hi tenien dret.

stats