Els accidents de treball augmenten un 21% amb la tornada a la presencialitat
Els incidents lleus i greus van augmentar l’any passat i els mortals van disminuir
BarcelonaA mesura que l'economia es va anar recuperant i que molts treballadors van tornar a la presencialitat després d'un 2020 marcat pel covid, l'any passat a Catalunya hi va haver 107.673 accidents de treball que van comportar baixa. Segons un informe de Comissions Obreres, la dada és un 21% superior a la de l'any anterior, 89.030. Segons la gravetat, tant els accidents lleus com els greus van augmentar un 21,08% i un 7,12%, respectivament. Però l'increment no es va veure reflectit en els incidents mortals, que es van reduir un 15%, fins a 85.
Els desplaçaments vinculats a l'activitat laboral continuen representant una gran part dels accidents laborals mortals (27%), amb 23 víctimes. D'aquests accidents, 16 es van produir en el moment d'anar a la feina o tornant-ne, mentre que els set restants van passar en els viatges duts a terme dins la jornada laboral i que responen a la tasca que fa l'empresa.
L'afectació del covid-19 va ser mínima. Durant tot l'any passat només 2.957 casos de coronavirus van ser reconeguts com a accidents laborals. De tots aquests, el 96% es van produir en activitats clarament associades a l'àmbit sanitari. La xifra xoca amb l'elevat nombre d'infeccions que va recollir el departament de Salut durant tot l'any (896.624). L'informe de CCOO diu que "és evident que només una petita part dels contagis produïts en aquestes activitats han estat reconeguts com a accidents de treball".
Els plans de prevenció
D'entre totes les empreses catalanes, denuncia l'informe, n'hi ha un 17% que no tenen cap mesura de prevenció de riscos. I les que sí que en tenen, majoritàriament aposten per subcontractar-la (76%). De fet, un 16% de les companyies amb més de 500 treballadors incompleixen l'obligació de tenir un servei propi o mancomunat que cobreixi les mesures.
El 93,7% de les empreses que executen activitats d'especial risc també opten per disposar només d'un servei de prevenció aliè, mentre que un 3,5% no en té cap. Segons l'informe de CCOO, a les companyies que tenen el servei externalitzat, els tècnics només hi passen unes sis hores i mitja de manera presencial.