Macroeconomia

Abrupta pujada de tipus de la Fed per frenar la inflació

El banc central dels Estats Units aprova un increment de 50 punts bàsics, el més elevat des de l'any 2000

BarcelonaHistòrica decisió de la Reserva Federal dels Estats Units. La junta de governadors de l'organisme ha acordat aquest dimecres apujar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, l'increment més elevat dels últims 22 anys, segons ha comunicat després de la seva reunió de dos dies. Des del 2000 els augments del preu del diner s'havien limitat a 25 punts bàsics en cada ocasió, de manera que es tracta d'un salt abrupte. Així doncs, el banc central dels EUA continua amb el seu full de ruta per frenar la inflació i els tipus passaran a estar fixats en una forquilla entre el 0,75% i l'1%. El president de la Fed, Jerome Powell, ha avisat que l'escalada de la inflació dels últims mesos és "massa elevada" i és necessari aplicar mesures contundents per recuperar l'estabilitat dels preus. Actualment, aquest indicador s'ha disparat fins al 8,5%, el nivell més alt des del 1981, mentre que l'objectiu de la Fed és rebaixar aquesta dada fins al 2%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A banda de la decisió sobre els tipus d'interès, l'organisme també ha anunciat que a partir de l'1 de juny començarà a reduir la seva cartera de deute públic del govern. Al juny, el juliol i l'agost la Fed deixarà de reinvertir cada mes 30.000 milions de dòlars en lletres del Tresor i 17.500 milions en valors recolzats per hipoteques. A partir del setembre aquestes xifres mensuals de reducció arribaran a 60.000 milions de dòlars i 35.000 milions, respectivament. Aquesta mesura s'acabarà quan s'assoleixin uns nivells "lleugerament per sobre" del que consideren "reserves àmplies". "Reduir la compra de bons és part del nostre camí per retornar les polítiques d'estímul a nivells més normals", ha afegit Powell.

Cargando
No hay anuncios

Els consumidors nord-americans han notat el fort increment dels preus a les seves butxaques i en alguns casos també patiran l'increment dels tipus en els pagaments mensuals de les seves hipoteques, ha admès Powell. Tot i així, el dirigent de l'organisme financer els ha intentat transmetre un missatge de resiliència: "Alguns de nosaltres som prou vells per haver viscut durant un període d'inflació alta i és molt desagradable. Entenem què se sent quan no et sobren els diners i els preus afecten directament la teva compra, però la nostra feina és garantir que això no s'allargui", ha incidit durant la roda de premsa posterior a la trobada. El PIB dels Estats Units es va contraure per sorpresa un 0,4% el primer trimestre d'aquest any. No obstant, Powell ha dissipat la possibilitat d'una recessió als EUA i ha assegurat que, malgrat tot, l'economia dona senyals de solidesa.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte de la guerra a Ucraïna

El president de la Fed també ha assenyalat dos factors que poden posar-ho més difícil al PIB nord-americà: la guerra a Ucraïna i els rebrots de covid-19 a la Xina. Powell ha remarcat que la invasió per part de Rússia "està causant enormes problemes humans i econòmics" i que les implicacions d'aquest conflicte per a l'economia dels EUA encara són "molt incertes". D'altra banda, ha apuntat que els nous confinaments al gegant asiàtic encara poden seguir alterant durant un temps les cadenes de subministrament.

Cargando
No hay anuncios

Sobre el mercat de treball dels EUA, Powell ha destacat que es troba en un moment "fort" i que l'atur se situa en el nivell més baix dels últims 50 anys, amb una taxa del 3,6%. Tot i així, ha recordat que encara hi ha massa pocs treballadors per a la quantitat de demanda de feina de les empreses, fet que ha provocat l'alça dels salaris. "Encara tenim 1,9 vacants de feina per cada persona a l'atur", ha insistit el president de la Fed.