Abonaments, l'opció més econòmica per anar al teatre
Els equipaments públics ofereixen preus més assequibles que els privats, més centrats en una programació comercial
BarcelonaEls abonaments dels teatres públics de Barcelona són l'alternativa més econòmica per gaudir d'espectacles de teatre. Dels tres teatres més grans de la capital catalana, dos són de titularitat pública —el Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC)—, mentre que un altre, el Tívoli, és privat.
Evidentment, el preu és només una de les variables que ens poden guiar a l'hora d'anar a veure un espectacle, però la primera sempre és l'obra en si o, si no la coneixem, el gènere i els actors. Això s'accentua encara més amb els abonaments: no gastarem més de 100 euros per veure cinc espectacles en un teatre en el qual la programació no s'adiu amb els nostres gustos. No obstant, sempre és convenient saber quines són les millors opcions a l'hora de triar com adquirir les entrades.
Aquest article se centra en la ciutat de Barcelona perquè és la que té una major varietat de programació teatral en comparació amb altres ciutats del país, tot i que municipis com Reus, Girona o Sabadell tenen una programació àmplia. Les programacions dels tres equipaments barcelonins són clarament diferents. Tant el TNC com el Lliure, com a organitzacions públiques, tenen entre els seus principals objectius el suport a creadors catalans, una condició que no ha de complir la programació del Tívoli, propietat del grup Balañá. Mentre que el Nacional es dedica més a la defensa patrimonial, el Lliure se centra en obres de nova creació. Pel que fa al Tívoli, el gruix d'espectacles és de caràcter obertament comercial, amb un important pes dels musicals.
En qualsevol cas, les diferències de preus entre els teatres públics i privats són destacables quan es tracta de comprar entrades per a un únic espectacle concret. En aquest cas, els preus al Tívoli per a un espectacle poden fluctuar entre els 21 i els 80 euros, tot i que en alguns espectacles concrets poden pujar encara més, fins als 300 euros en certes posicions de la platea. Aquests preus són notablement més elevats que els dels espectacles del TNC i del Lliure, on el preu de les entrades és de 29 euros en ambdós teatres. No obstant, els descomptes per edat o altres factors poden reduir el preu fins als 9 euros. Al Tívoli també s'apliquen descomptes del 15% per a majors de 65 anys i titulars del Carnet Jove, i del 25% per a menors de 14 anys.
La diferència encara és superior si es prenen en consideració els abonaments, que el grup Balañá no ofereix per als seus equipaments. El TNC té tres abonaments diferents, cadascun dels quals pot ser tant per a una persona com per a dues. Els abonaments permeten assistir a cinc, tres o dues obres diferents durant la temporada, amb un preu de 17,5 euros, 20 euros i 22,5 euros per entrada, respectivament.
En el cas del Lliure els preus per entrada amb els abonaments són de 15, 17,5 i 20 euros. Aquest recinte, però, no diferencia entre abonaments personals i abonaments dobles, sinó que només té tres modalitats, de quatre, sis i deu espectacles, respectivament. L'abonament inclou la clàusula que limita a un màxim de dues les entrades que es poden gastar per a un únic espectacle, de manera que no es poden usar en grups de tres o més persones. En aquest sentit, cal destacar que tots els teatres tenen tarifes especials per a grups grossos.