Abertis concursarà per una autopista als Estats Units
El grup va guanyar 655 M€ l’any passat, un 6% més, pel control “ferri” dels costos
MadridAbertis mira als Estats Units per garantir el futur del seu negoci. La companyia, que actualment rep la gran majoria dels seus beneficis de l’AP-7, una de les infraestructures més madures que gestiona, va informar ahir que espera presentar al març una oferta per la Indiana Toll Road, ara mateix participada per Ferrovial. El director financer de la companyia, José Aljaro, va explicar ahir que ja han visitat la infraestructura i que estan preparats per presentar una oferta vinculant, per a la qual ja han preparat el finançament. Un cop presentat el projecte, l’empresa “desconeix” quin serà el procediment: si s’escollirà directament l’oferta prioritària o si hi haurà una segona ronda de concurs, però, en qualsevol cas, Abertis hi apostarà fort, perquè els EUA són “un dels mercats prioritaris”, va explicar.
La via, de 252 km, i participada en un 50% per Ferrovial a través de Cintra, va haver de reestructurar fa poc el seu deute. Aquest procés de venda forma part de la resolució del concurs, i Abertis vol aprofitar-ho, per això compta amb un soci canadenc, Borealis.
El moviment respon a la nova estratègia de l’empresa, que busca fer un pas més en la seva internacionalització, en la qual no només mira als EUA, sinó també a Austràlia, on ja va intentar gestionar una autopista però va perdre el concurs contra un competidor local. Aquest objectiu s’inclou en el pla estratègic per al període 2015-2017. L’exercici passat l’empresa catalana va tancar el seu anterior pla estratègic, que s’havia marcat com a objectiu augmentar l’eficiència i la rendibilitat, uns compromisos que, segons va explicar ahir el seu conseller delegat, Francisco Reynés, s’han complert.
I és que Abertis va guanyar 655 milions d’euros l’any passat, un 6,2% més que l’any anterior, gràcies a un “control de costos ferri”, va dir Aljaro, i també a l’augment del trànsit a les seves carreteres als quatre principals països on opera (Espanya, França, el Brasil i Xile).
De mitjana, l’increment va ser d’un 2,3%. El 2014 va ser el primer any des de l’inici de la crisi que el trànsit també es va incrementar a Espanya (+2%). Reynés va valorar amb optimisme aquestes dades i va avançar que en el primer mes del 2014, el trànsit creix a Espanya a un ritme del 4%, al mateix nivell que el 2006, abans de la crisi.
L’any passat, la companyia va augmentar un 7% els ingressos, fins als 4.889 milions d’euros, mentre que el marge brut va créixer un 10%, fins als 3.122 milions, un 64% de les vendes, enfront del 62% de l’exercici anterior.
Això va ser així malgrat l’impacte negatiu de la devaluació de les monedes al Brasil (-8%) i també a Xile (-20%). Si no hagués sigut per això, l’increment dels ingressos hauria sigut de l’11% i el del marge del 14%. Per tot plegat, el consell d’administració de l’empresa ha aprovat el pagament d’un dividend complementari de 0,33 euros per acció, que s’afegeix al dividend ordinari de la mateixa quantitat que ja han rebut els accionistes a compte dels resultats del 2014.
OPV de Telecom
Entre els grans projectes de futur de l’empresa, destaca la sortida a borsa de la branca de telecomunicacions, que s’escindirà del grup (amb un nou nom, encara per definir, i una nova estructura). Abertis Telecom sortirà a borsa durant el primer semestre d’aquest any “si no hi ha turbulències en els mercats”, va dir Aljaro. De moment, ja compten amb una valoració preliminar, tot i que podrà canviar en funció de la “fam del mercat”, en paraules de Reynés, i també de com acabi l’operació que Abertis persegueix a Itàlia i que passa per comprar 6.000 torres de telefonia a Wind per 700 milions d’euros. Actualment, l’operador català és l’oferta preferida i té un acord de negociació en exclusiva amb el venedor. De fet, l’empresa espera que aquest mateix mes de febrer l’operació s’acabi desencallant. Aquest augment dels actius d’Abertis Telecom podria suposar el pas necessari per fer un salt en la valoració de la branca de telecomunicacions.
Ja es prepara la “substitució” d’Alemany
Abertis ja prepara la “substitució” de Salvador Alemany a la presidència de la companyia, segons va explicar ahir el conseller delegat, Francisco Reynés, que ara també s’ha convertit en el vicepresident executiu, segons va informar ahir l’empresa. El moviment s’emmarca en l’estratègia d’Abertis per “preparar el futur”, va dir, i suposa un acte “de generositat” dels fins ara quatre vicepresidents, que eren Isidre Fainé, Carmen Godia, Juan Miguel Villar Mir i Javier de Jaime Guijarro, que abandonaran els seus càrrecs i passaran a ser vocals.
“Qualsevol consell d’administració ha de preveure que pot necessitar la figura d’una substitució del president en un vicepresident”, va dir Reynés, que va dir que es tracta d’“una proposta de Salvador Alemany per preparar el futur”. I va matisar: “Ell sabrà quan és aquest futur”.