Ysios lidera la injecció de 19 milions a la farmacèutica Minoryx
La companyia, centrada en malalties rares, atreu fons catalans i internacionals
Barcelona“Al principi, quan buscàvem finançament, ens calia una quantitat amb la qual es podria comprar un cotxe de luxe. Després vam necessitar una quantitat amb la qual podríem comprar una casa gran. I ara hem arribat aquí”. Amb aquestes paraules explica el director general de Minoryx Therapeutics, Marc Martinell, el vertiginós creixement de la biotecnològica de Mataró creada l’any 2011. L’empresa acaba d’assolir una de les seves fites més destacades: acaba de tancar una ronda de finançament de 19,4 milions d’euros per poder continuar amb la investigació d’un medicament que serveixi per tractar l’X-ALD, una malaltia neurodegenerativa que afecta una de cada 17.000 persones i que pot arribar a causar la mort.
La investigació entra ara en la fase més complicada (la dels assajos clínics), que s’allargarà prop de cinc anys i que si té èxit aportarà un remei a un mal que actualment no té cap tractament i que només es pot combatre amb el trasplantament de medul·la òssia. L’interès que ha despertat el MIN-102 (nom que té el medicament que s’està investigant) ha provocat que entrin en aquesta ronda de finançament Caixa Capital Risc (el fons de capital risc de La Caixa), així com inversors internacionals com ara Kurma Partners, la francesa Roche Venture Fund, la italiana Chiesi Ventures, Idinvest i Health Equity. Però qui més fort ha apostat per Minoryx és el fons català Ysios Capital, especialitzat en farmacèutiques i biotecnològiques. Tot i que no s’han especificat les quantitats, Ysios ha fet una aposta superior a les que fa habitualment en les seves operacions.
Martinell va expressar el reconeixement que suposa per a l’empresa -que dóna feina a 11 persones- una ronda d’inversors on hi ha pesos pesants del sector, i va voler recordar que l’X-ALD és una malaltia que suposa un fort cost al sistema sanitari. Malgrat això, va recordar que la investigació entra ara en la seva fase decisiva i que no hi ha garanties que el MIN-102 pugui acabar arribant al mercat.
Tot i que les malalties rares són un camp poc explorat per la investigació farmacèutica, que prefereix habitualment centrar-se en malalties amb una incidència més universal, els càlculs del sector indiquen que una malaltia rara pot arribar a generar unes vendes anuals d’uns 250 milions de dòlars (prop de 220 milions d’euros).
Una propietat atomitzada
Minoryx Therapeutics ha comptat des del començament amb finançament públic, que ha arribat de programes del ministeri d’Economia i Competitivitat i del d’Indústria, així com d’ACCIÓ, de la Generalitat. Situada al Parc TecnoCampus Mataró-Maresme, part del nou finançament anirà a la inversió en els propis laboratoris. L’empresa està liderada per Martinell, Joan Aymamí i Xavier Barril. Tots tres s’ocupen de la gestió de Minoryx, tot i que en les successives ampliacions de capital han perdut la majoria accionarial en la biotecnològica.
Segona ronda de 100 milions d’inversió
Ysios Capital, especialitzada en farmacèutiques i biotecnològiques, està ara mateix reunint inversors per al seu segon fons, que ja ha captat 62 dels 100 milions de què disposarà. Els seus responsables calculen que abans que acabi l’any podrien tancar dues noves apostes inversores, després que aquest any ja havien entrat a empreses com Prexton Therapeutics o Aura Biosciences. Els seus responsables fixen el retorn que ofereixen als accionistes en el 61%.