Florentino entra en la guerra per Abertis i ofereix 2.300 M€ més

Vol fusionar la filial alemanya d’ACS, amb l’empresa d’autopistes, que es traslladaria a Essen

Florentino Pérez ha sorprès admetent que està estudiant la compra d’Abertis, una empresa que factura cinc cops menys que ACS però que té més ebitda.
Xavier Grau
18/10/2017
3 min

BarcelonaFlorentino Pérez, l’home que controla la constructora ACS (i també el Reial Madrid), va decidir entrar ahir en la batalla per controlar Abertis, la companyia de gestió d’autopistes que té com a principal accionista Criteria, el hòlding de participades de La Caixa. L’oferta de Florentino Pérez puja a uns 18.600 milions d’euros, xifra que és quasi 2.300 milions superior a l’oferta que havia presentat la italiana Atlantia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’oferta d’ACS es fa a través de Hochtief, la filial alemanya de la constructora, de la qual la companyia que presideix Florentino Pérez té un 71,7%. La idea és fusionar Hochtief amb Abertis per crear una empresa líder mundial amb dos grans potes de negoci: la construcció d’infraestructures, per una banda, que és l’especialitat de Hochtief, i l’explotació i gestió d’infraestructures, que seria l’especialitat d’Abertis.

La nova companyia tindria la seu social a Essen (Alemanya) i deixaria de cotitzar a la borsa espanyola per fer-ho només a Frankfurt. En canvi, Atlantia, en la seva oferta, prometia mantenir la seu d’Abertis a Espanya (recentment traslladada de Barcelona a Madrid) i continuar cotitzant als mercats espanyols.

L’oferta de Hochtief és de 18,76 euros per cada acció d’Abertis, enfront dels 16,5 euros de l’oferta inicial de la italiana Atlantia. És a dir, l’alemanya ofereix pràcticament un 14% més que la italiana. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va suspendre ahir unes hores l’acció d’ACS, d’Abertis i de la seva filial de telecomunicacions Cellnex. Quan es va reprendre la cotització, a les 16.00 hores, Abertis s’havia disparat un 8% i ja cotitzava a 18,9 euros, per sobre de l’oferta de Hochtief. També ACS es disparava més d’un 5%. Abertis va tancar ahir a 18,84 euros, per sobre de l’oferta de Florentino.

L’efecte immediat de la contraopa sobre Abertis que ha presentat Florentino és l’allargament del calendari per resoldre la situació. El període per acceptar l’oferta d’Atlantia que tenien els accionistes d’Abertis acabava el 24 d’octubre. Però la CNMV, en entrar en joc una nova oferta, ha suspès el calendari. Ara la decisió final pot arribar d’aquí uns mesos, potser a començaments del 2018, ja que Hochtief ha de presentar el seu fulletó de l’oferta, el qual ha d’aprovar la CNMV i després rebre el vistiplau de les autoritats europees de la competència, segons van informar fonts de l’operació. A més, Atlantia ara té la porta oberta per millorar la seva oferta i competir amb la de la filial d’ACS.

La clau de l’oferta de Florentino, que tothom esperava, era el finançament. Hochtief ha presentat la seva oferta amb un aval de JP Morgan de 14.963 milions d’euros, que és la part que preveu pagar en efectiu com a màxim, ja que també proposa el pagament amb intercanvi d’accions, tal com va fer Atlantia. De fet, Hochtief es proposa ampliar capital amb l’emissió de 24,79 milions d’accions, que equivalen a 3.670 milions d’euros, per atendre la part del pagament en bescanvi de participacions. I com va fer Atlantia, Hochtief condiciona l’opa a l’acceptació de l’oferta per part d’almenys el 50% més una acció del capital d’Abertis. És a dir, tant els italians com els alemanys volen tenir el control amb majoria suficient de la companyia que presideix Salvador Alemany.

La temptació del dividend

Hochtief també tempta els accionistes d’Abertis amb el dividend. L’alemanya promet repartir als accionistes -l’anomenat pay out - el 90% del benefici net, superant així Atlantia, que oferia el 80%. La jugada té, a més, un altre vessant. Un dividend tan important podria servir d’esquer perquè Criteria -que ara té el 22,25% d’Abertis- es quedi a l’accionariat de la companyia, seguint la seva política de ser soci financer de grans líders mundials. Però a més, ACS, com a primer accionista de la companyia resultant, podria cobrar una elevada suma anual en dividends que ajudaria a finançar l’oferta, segons expliquen fonts coneixedores de l’operació.

En qualsevol cas, la fusió de Hochtief amb Abertis donaria com a resultat una empresa líder que generaria uns ingressos anuals de 24.800 milions d’euros i un resultat brut d’explotació d’uns 4.300 milions. A més, amb la fusió es podrien aconseguir unes sinergies per valor d’entre 6.000 i 8.000 milions.

Com Atlantia, Hochtief també pensa vendre una part de la participació d’Abertis a Cellnex per deixar-la per sota del 30% (ara és del 34%) i evitar haver de fer una oferta pel 100% de la companyia de telecomunicacions. També està disposada a vendre Hispasat, l’operador de satèl·lits del qual Abertis té el 92%. Mentrestant, el govern espanyol continua mantenint que cal la seva autorització per vendre les autopistes espanyoles d’Abertis i d’Hispasat. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va assegurar ahir que espera disposar aviat d’un dictamen de l’Advocacia de l’Estat sobre aquest tema.

DUES OFERTES DIFERENTS

ACS tempta l’accionista amb un preu més elevat

Més diners i dividends

Com tota contraoferta, ACS, a través de la seva filial alemanya Hochtief, ofereix més diners, fins a 18,76 euros per acció. Això és pràcticament un 14% més que l’oferta d’Atlantia i 2.300 milions en total. A més, també ofereix repartir en el futur com a dividend el 90% del benefici net anual.

Negocis complementaris

Hochtief i ACS són constructores, especialment de grans infraestructures, i Abertis és un grup gestor d’aquestes infraestructures. Per tant, les sinergies són de complementarietat de negoci.

Segon intent

Florentino Pérez vol controlar Abertis i és el segon cop que ho prova. De fet, ACS ja va ser accionista d’Abertis i fins i tot durant un curt període en va ser el primer accionista.

Atlantia busca les sinergies en el mercat de les autopistes

Gestionar infraestructures

Atlantia, com Abertis, és una companyia que es dedica a la gestió d’infraestructures. Amb la compra d’Abertis busca créixer geogràficament en el mateix negoci que ja té.

16,5 euros per acció

L’oferta d’Atlantia és de 16,5 euros per acció, quantitat que suposa valorar la totalitat d’Abertis en 16.300 milions d’euros. De fet, la companyia que dirigeix Francisco Reynés es mou en borsa per sobre d’aquesta quantitat des que Atlantia va presentar la seva oferta.

Mantenir la seu social i cotitzar a Espanya

Atlantia vol el control d’Abertis, però va dir que volia mantenir la marca i la seu social (traslladada recentment de Barcelona a Madrid per la situació política) a Espanya, i es compromet a seguir cotitzant a la borsa espanyola. Ofereix destinar a dividends el 80% dels guanys nets.

stats