El PIB de Catalunya creix quatre dècimes per sobre de l'espanyol
L'economia catalana augmenta un 0,8% en el primer trimestre i situa el PIB interanual en el 3,3%
BarcelonaEls auguris d'una frenada del creixement econòmic de Catalunya a causa de la situació política sembla que no es compleixen, i l'economia catalana continua millorant a un ritme superior que el conjunt de l'economia espanyola i l'europea.
El producte interior brut (PIB) de Catalunya va créixer un 3,3% en el primer trimestre de l'any respecte al mateix període de l'any anterior i se situa quatre dècimes per sobre del creixement espanyol, del 2,9%, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i el departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. El PIB català també creix més que la mitjana de la zona euro, que ho va fer un 2,5%.
Així, el creixement econòmic de Catalunya continua per sobre de la mitjana espanyola i trenca amb les previsions de diferents organismes, com l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que situaven el creixement del PIB català per sota del 3% com a conseqüència de la incertesa política. L'Airef va publicar el 30 d'abril les seves previsions de creixement per a les comunitats, i situava el PIB català en el 2,9%. No obstant, en la seva eina de precvisió de creixement en temps real ja situava en el 0,79% el creixement trimestral del PIB català el primer trimestre.
Segons l'Idescat, aquesta xifra fins i tot es va superar i el PIB català va créixer un 0,8% en el primer trimestre, de manera que es manté el creixement de l'últim trimestre de l'any passat, i només se situa una dècima per sota del creixement dels tres primers trimestres del 2017, que va ser del 0,9%. En el primer trimestre el PIB espanyol va créixer un 0,7%, una dècima menys que en el quart trimestre de l'any passat, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Les dades, per tant, contradiuen les previsions d'un estancament de l'economia catalana, com les que va fer el president de la patronal de grans empreses Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, que va vaticinar que "Catalunya va a un període de 10 anys o més sense creixement si seguim així".
També el Banc d'Espanya va augurar un creixement menor de l'economia catalana que la mitjana espanyola. Tot i reconèixer que la incertesa ha disminuït i l'impacte econòmic s'ha revertit, en el darrer informe trimestral de l'economia espanyola, publicat a meitat del mes de març, el banc emissor advertia que Catalunya "podria experimentar en el trimestre en curs una taxa de creixementn quelcom menor que el conjunt de l'economia espanyola".
Durant el primer trimestre d'enguany els principals motors del creixement han sigut la construcció i la indústria, amb un 6,4% i un 5,1%. La construcció, per tant, manté el ritme del quart trimestre del 2017, i al bon comportament del subsector residencial s'hi suma una millora de l'obra pública, segons el departament d'Economia, mentre que la indústria perd cert impuls, ja que passa del 6,4% en el quart trimestre de l'any passat al 5,1% en el primer trimestre d'enguany.
Pel que fa als serveis, milloren un dècima, ja que passen del 2,6% en el quart trimestre del 2017 al 2,7% en el primer trimestre del 2018. L'agricultura, per la seva banda, modera la caiguda, ja que ha tancat el primer trimestre amb un -2,2%, quan el quart trimestre del 2017 ho va fer en el -4,2%.
Millora el turisme
Segons el departament d'Economia, les dades disponibles demostren també una millora de l'activitat turística en el primer trimestre de l'any, amb una recuperació de l'afluència del turisme estranger, amb un 3,4% de creixement de mitjana, després de tancar en negatiu el 2017. Destaca l'augment de la despesa turística del 10,4% en termes interanuals durant el primer trimestre.
Economia ha destacat que el sector serveis s'ha accelerat en el primer trimestre, especialment en els dos primers mesos, amb indicadors d'activitat que mostren uns resultats especialment positius en la xifra de negoci de les activitats administratives, de les activitats professionals, científiques i tècniques, i de les d'informació i comunicacions.
Les dades, segons el departament d'Economia, mostren una alça en el sector serveis i una certa desacceleració del sector industrial, que, malgrat tot, està per sobre de la mitjana de l'any anterior. En el sector industrial destaca l'avanç del tèxtil, confecció, cuir i calçat, la metal·lúrgia i els productes metàl·lics.