Montoro diu ara que ha arribat el moment de reformar el finançament autonòmic
Creu que s'estan creant les condicions, "també en termes polítics", per corregir una situació "insatisfactòria". Es plantejarà una reforma "amb rigor" després de les eleccions del maig
MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat que ha arribat el moment d'emprendre la reforma del finançament autonòmic, i ha confiat a poder obrir un debat seriós i rigorós sobre aquesta matèria després de les eleccions municipals del maig. "Es van creant les condicions, també en termes polítics, per abordar la reforma amb rigor", ha dit el titular d'Hisenda en un fòrum organitzat pel diari 'La Razón', on ha reconegut la necessitat de corregir una situació "insatisfactòria".
Malgrat aquesta necessitat, Montoro ha recordat que moltes vegades els governants exageren alguns termes d'aquest debat, com quan es refereixen a la solidaritat del sistema, ja que pagar impostos no és un tema que tingui a veure amb la solidaritat. "No és més solidari un territori per ser més ric", ha assenyalat, després de demanar als responsables autonòmics que no exagerin els seus termes quan s'iniciï el debat perquè el que cal intentar és que tots els espanyols tinguin igualtat d'accés als serveis públics.
Preguntat pel nivell de dèficit de les regions i el seu desviament el 2014, Montoro ha considerat que les comunitats han fet un "esforç considerable" encara que les xifres actuals no siguin les desitjables. A més, ha assegurat que si les comunitats haguessin complert i el dèficit públic s'hagués moderat sis dècimes més al tancament de l'any, Espanya no estaria creixent al ritme actual.
Al seu parer, s'ha suspès algun parcial, però s'ha superat l'examen total, de manera que el govern espanyol seguirà exercint la seva tasca de "tutela" per reconduir les finances alhora que segueix ajudant les comunitats amb 15.000 milions aquest any i amb un cost zero per al seu deute.
Tot i això, Montoro ha demanat que es tinguin en compte les diferències que hi ha entre unes i altres, ja que unes estaven millor gestionades i altres han hagut de fer més esforços per reconduir els seus comptes. A més, ha ressaltat la importància de no perdre de vista el passat perquè hi ha hagut moments de la crisi en què les administracions han tingut problemes fins i tot per pagar les nòmines als empleats públics.
20 milions d'ocupats
Montoro ha repassat l'evolució de la situació econòmica des que el Partit Popular va arribar al poder i ha assegurat que la pròxima legislatura pot acabar amb 20 milions d'ocupats, una xifra "factible" si se segueix enfortint el creixement econòmic, se segueix moderant el dèficit i es manté l'impuls reformista. Segons el ministre, el que cohesiona una societat és l'ocupació, així que el repte fonamental ha de ser generar creixement creador d'ocupació, cosa que permetrà reduir les desigualtats i avançar cap a una societat "justa, moderna i d'igualtat d'oportunitats". I el país va per bon camí perquè les reformes estan funcionant.
En aquest sentit, Montoro ha fet una crida a l'estabilitat política, perquè només així es pot aspirar a seguir creixent econòmicament. "Més estabilitat porta més creixement", ha assenyalat, després de recordar que Espanya ha superat una crisi "tremenda" i que ara no es pot canviar el ritme. "El dia que perdem la referència de lluita contra la crisi com a pilar de política a Espanya tornarem a la casella de sortida", ha advertit.
Pagar impostos
En matèria fiscal i preguntat pel control dels contribuents, Montoro ha assegurat que entén que complir amb les obligacions tributàries és "incòmode", però ha recordat que "és la llei". Malgrat el frau, Montoro ha assegurat que a Espanya es paguen impostos i que els rics i les grans empreses són els que més paguen.
Sobre si hi ha temps per abaixar l'IVA cultural abans que acabi la legislatura, Montoro ha justificat l'increment d'aquest impost en el moment que vivia Espanya l'any 2012. "Em va tocar fer-ho a mi", ha dit, després de recordar que a Espanya encara hi ha tipus reduïts i supereduïts que graven gairebé tots els productes del supermercat i molts productes culturals. Tot i això, ha deixat oberta la porta a la rebaixa: quan es donin els escenaris "propicis" el govern central prendrà decisions.