Ministeri, patronal i sindicats Ultimen l’acord per allargar els ERTO

Treball s’obre a mantenir els de força major total i a millorar les exempcions de cotitzacions

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés.
Ot Serra
24/06/2020
3 min
2
Regala aquest article

Madrid“Si no aconsegueixen un acord avui els mato”, ironitzaven fonts del ministeri de Treball ahir al matí, quan la reunió amb patronal i sindicats per allargar els ERTO més enllà del 30 de juny ja feia gairebé dues hores que durava. Però va acabar sense pacte i amb el govern havent de presentar una contraproposta, que fonts de Treball asseguraven que “millora molt” la que havia posat sobre la taula a primera hora. S’espera que avui sí que hi hagi fumata blanca. En línies generals, l’executiu s’obre a dues mesures que reclamava la CEOE, amb el suport dels sindicats: mantenir els ERTO per causa de força major total, que són els que permeten mantenir tota la plantilla en atur temporal a les empreses que encara no reobrin, i també les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes eren les qüestions que van obstaculitzar que l’acord ja s’hagués produït dies enrere. La patronal reclamava que seguissin les exoneracions del 100% en les empreses que no superin els 50 treballadors i del 75% en les que sobrepassin aquesta xifra d’empleats. Això suposava una despesa important per a les arques públiques i és, precisament, el que més reticències ha creat a Treball, que planteja uns barems inferiors: Un 70% el juliol, un 60% l'agost i un 35% el setembre per a les empreses amb menys de 50 treballadors. Per a les de més de 50, seria del 50% el juliol, el 40% l'agost i el 25% el setembre, informa Europa Press.

“L’escull ve fonamentalment per l’avaluació econòmica que en fa el govern [espanyol]”, va afirmar el secretari general de la UGT, José María Álvarez, en una entrevista a Onda Cero. El sindicalista, alhora, es va mostrar comprensiu amb l’alt cost que suposa per a l’Estat, però va subratllar la necessitat que es tiri endavant un acord abans del 30 de juny, que és quan s’esgota l’última pròrroga.

De fet, no hi ha cap actor de la taula de diàleg social que no comparteixi la conveniència d’arribar a un acord, però la represa progressiva de l’economia dificulta més regular la quantitat de casos diferents que hi pot haver. “Amb l’activitat parada era més fàcil. Ara cal passar el bisturí”, afirmava en declaracions a La Sextael secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo. Fonts d’aquest sindicat no expressaven tantes discrepàncies amb la proposta de l’executiu i creien que els “serrells” eren esmenables.

Pocs instruments d’inspecció

Álvarez assenyalava també altres qüestions que mantenien encallat l’acord: el frau de les empreses. Segons va explicar, alguns negocis han reincorporat una part de la plantilla i obliguen els treballadors a fer hores extra, en lloc de tornar a cridar tots els empleats. “S’està abusant dels ERTO”, lamentava, i apuntava que hi ha pocs instruments d’inspecció per controlar aquests casos. El sindicalista calculava que hi ha uns 200.000 treballadors que esperen tornar a la feina i, mentre les empreses encara no reobren, se’ls ha de mantenir la garantia que no perdran el lloc de treball.

Álvarez va afegir que el pronòstic és que a principis de juliol quedin un milió de treballadors en ERTO i que progressivament en vagin sortint. Ahir la ministra d’Economia, Nadia Calviño, va anunciar que entre divendres i dilluns 150.000 persones havien deixat l’atur temporal. Mentrestant, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, té els papers sobre la taula per portar-los a un possible consell de ministres divendres, a l’espera de l’acord.

1,15

milions han sortit de l’ERTO

Entre divendres passat i aquest dilluns, 150.000 persones que havien estat en ERTO han tornat a la feina. Ho va anunciar ahir la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, que durant la sessió de control al Congrés va xifrar en més d’un milió les persones que han sortit de l’ERTO.

3.370

milions d’euros, el cost dels ERTO l’últim mes

El govern espanyol encara ha de valorar quant haurà suposat per a les arques públiques la facilitació dels ERTO. Sobre el mes d’abril es va donar la xifra de 5.000 milions d’euros al mes, en el moment en què es va arribar al pic. Entre mitjans de maig i finals de juny, 3.370 milions, perquè s’han anat reincorporant treballadors. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va estimar 21.400 milions fins al 30 de juny entre prestacions i el que deixava de cobrar en cotitzacions.

3,4

milions en ERTO: el pic a Espanya

El 30 d’abril va ser el pic en nombre de persones acollides a ERTOs a l’estat espanyol. Es va arribar a la xifra de 3,4 milions de persones en aquesta situació com a conseqüència del coronavirus. Ahir el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va apuntar que a finals de mes en quedaran un milió i mig.

715

milers en ERTO: el pic a Catalunya

A Catalunya es va arribar gairebé als 715.000 ERTO a mitjans de maig, el màxim durant la pandèmia. Fa uns dies es va calcular que quedaven unes 600.000 persones encara en aquesta situació. Catalunya, i especialment Barcelona i Lleida, ha sigut dels últims territoris a superar les fases de desescalada.

stats