Canvi radical per als autònoms: l'Estat planteja ara apujar el que paguen cada mes

La cotització mínima seria d’entre 315 i 328 euros al mes, i la tarifa plana s’apujaria a 75 euros

Els autònoms han donat feina a 107.248 treballadors fins al juny.
Leandre Ibar
24/10/2018
2 min

BarcelonaEl govern central va proposar ahir apujar les quotes i la tarifa plana dels treballadors autònoms a la Seguretat Social per a l’any que ve, com a mesura provisional abans d’una reforma a fons del sistema que permeti que, a partir del 2020, aquests treballadors cotitzin d’acord amb el seu nivell d’ingressos. L’executiu vol arribar a un acord abans del gener amb les principals associacions d’autònoms per augmentar les quotes, però que alhora aquests treballadors no es vegin afectats per l’augment del 22% del salari mínim interprofessional (SMI) previst per al 2019.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les cotitzacions dels autònoms s’acostumen a actualitzar en funció del salari mínim, que el govern, en el seu recent pacte pressupostari amb Podem, espera apujar un 22% el 2019 fins als 900 euros al mes. Per tant, la base mínima cotitzable s’hauria de reajustar d’acord amb aquest increment, i això afectaria els comptes de resultats de molts professionals per compte propi, fet que el govern central vol evitar.

Actualment, la quota mensual mínima és de quasi 278 euros (la base mínima és de 933 euros amb un tipus del 29,8%, que pot arribar a un màxim de 1.113,50 euros si el treballador ho vol). Els autònoms cotitzen per “contingències comunes i incapacitat temporal”, però el ministeri de Treball vol que també cotitzin per atur i per “contingències professionals” (ara voluntàries en la majoria de casos) i per formació (ara inexistent), que els donarien dret a més prestacions, com per exemple un subsidi d’atur. En aquesta línia, el govern va presentar tres propostes a les organitzacions d’autònoms que augmentarien la base mínima i el percentatge a pagar i deixarien la quota mínima que es pagaria l’any vinent en 315, 317 o 328 euros al mes, segons la proposta escollida.

Augment de la tarifa plana

A banda de l’increment de la quota, l’executiu de Pedro Sánchez també pretén apujar de 50 euros a 75 euros la tarifa plana, és a dir, la quota mensual reduïda que paguen els autònoms durant el seu primer any de cotització a la Seguretat Social. El govern calcula que un 70% dels professionals que es beneficien d’aquesta tarifa plana es donen de baixa d’autònoms un any després, quan ja no la poden aplicar i haurien de passar a abonar la quota ordinària. Per evitar aquesta fugida, el ministeri de Treball establiria un període de temps mínim a cotitzar un cop acabat el primer exercici i, en cas d’incomplir-lo, les cotitzacions passarien a considerar-se com a mitja jornada.

L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) va rebutjar la proposta del ministeri i va defensar l’eficàcia de la tarifa plana, ja que és “una de les mesures que més han ajudat al creixement i la consolidació d’autònoms”. L’ATA també va recordar que el nombre d’autònoms creix a un ritme el triple de ràpid que el 2017, i atribueix a la tarifa plana part d’aquest creixement.

No obstant, totes aquestes mesures serien només provisionals per a l’any que ve, ja que el govern central vol reformar el sistema per tal que aquests treballadors passin a pagar a la Seguretat Social en funció del nivell d’ingressos reals a partir de l’any 2020.

LES CLAUS

Quins canvis vol introduir el govern central en les cotitzacions?

L’Estat ha presentat tres propostes per augmentar la quota mínima que paguen els autònoms des dels 278 euros mensuals que paguen avui en dia fins al 315, 317 o 328 euros, segons la proposta. La quota inclouria noves contingències que donarien al treballador més prestacions, com ara un subsidi d’atur.

Com afecta la possible pujada del salari mínim?

Normalment, la base mínima cotitzable dels autònoms s’actualitzava segons la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). No obstant, la proposta del govern busca evitar que pugi un 22% (com té previst que ho faci el SMI) i finalment l'augment es trobi entre el 13% i el 17%, aproximadament.

Com quedarà la tarifa reduïda que paguen els autònoms el primer any?

Treball també vol augmentar fins a 75 euros al mes l’anomenada tarifa plana, ara de 50 euros. Aquesta tarifa és la cotització que paguen els treballadors per compte propi en el primer any d’activitat i, segons les organitzacions d’autònoms, explica bona part del recent augment d’afiliacions d’autònoms.

Què en pensen les organitzacions d’autònoms?

Les associacions de treballadors autònoms defensen que les cotitzacions deixin de ser fixes i es lliguin als ingressos reals de cada treballador. Mentrestant, no veuen amb bons ulls els augments proposats per l’executiu espanyol, sobretot els que afecten la tarifa plana, ja que els troben massa alts.

Quan entraran en vigor les mesures proposades?

Les propostes presentades pel ministeri de Treball, si finalment s’aproven, només estarien en vigor durant el 2019. De cara al 2020, el govern espanyol vol introduir un sistema, d’acord amb les organitzacions d’autònoms, que permeti a aquests treballadors ajustar les seves cotitzacions segons el seu nivell d’ingressos.

stats