"Alcem-nos per la República dels drets socials": la manifestació independentista del Primer de Maig
La Intersindical, la COS i el Sindicat de Llogaters, entre d'altres, també fan una marxa per Barcelona aquesta tarda
BarcelonaDues manifestacions més en aquest Primer de Maig més variat que mai. Després de les tres mobilitzacions d'aquest matí, una marxa del col·lectiu Alcem-nos i una altra liderada per la Intersindical i la COS han recorregut el centre de Barcelona aquesta tarda.
La plataforma Alcem-nos és una novetat d'aquest any i integra entitats independentistes com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Intersindical-CSC (una de les entitats que van convocar les vagues generals del 3 d'octubre i del 8 de novembre) i el nucli promotor d'Universitats per la República. "Contra el 155, per la República dels drets socials", cridaven en la seva convocatòria, la primera en un Dia del Treballador. De fet, la participació de l'ANC suposa el seu desembarcament en la reivindicació laboral, una nova línia de treball en la que desembarcarà l'entitat, segons ha afirmat avui la seva presidenta, Elisenda Paluzíe, qui ha assegurat que "si volem una Catalunya dels drets socials, la solució és la república catalana".
A la capçalera, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha parlat sobre les negociacions per a la investidura i sobre si és preferible convocar noves eleccions: “Depèn de com vagis a aquestes eleccions. Si és des de la unitat de dir que no et permeten exercir la sobirania del Parlament, és una cosa. Si és sense unitat, en serà una altra”. Ahir Paluzie va repetir que Puigdemont havia de ser investit.
Des del punt de vista dels drets laborals, Paluzie ha reivindicat que només dins d’una República Catalana es podrà reivindicar un salari mínim de 1.200 euros, que “és perfectament assumible”. Unes 2.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en aquesta convocatòria, que ha cridat consignes contra el 155: "Fora, fora, fora el 155".
"Contra la precarietat, per un treball i unes pensions dignes"
Mentrestant, des de la plaça Universitat ha sortit a les 18 hores la marxa de la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya) i la COS (Coordinadora Obrera Sindical), amb el suport de la CUP i Arran, entre d'altres. La mobilització ha avançat pel carrer Pelai, la Rambla i el Paral·lel, fins al parc de les Tres Xemeneies, on representants de la Marxa de la Dignitat, que aplega diversos col·lectius, han llegit un manifest unitari.
Els drets dels immigrants, la lluita feminista, les retallades de l'Estat en Educació i Sanitat i la llibertat dels presos: tot ha tingut cabuda en aquesta marxa encapçalada per un camió amb altaveus des d'on s'han anat fet parlaments durant tot el recorregut. Els convocants l'han obert a tothom qui volgués "reivindicar la seva lluita". El lema principal de la marxa ha estat: "Contra la precarietat, per un treball i unes pensions dignes".
La portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Assumpta Barbens, ha reivindicat una mobilització "contra la precarietat, per un treball i unes pensions dignes, contra la repressió i per la llibertat dels presos". També "contra la reforma laboral i per un país amb democràcia real".
Aquesta manifestació ha posat l'accent en la desigualtat de gènere tal com també ha passat en les marxes d'aquest matí. "Pensem que la revolució serà feminista o no serà. I realment això no són només paraules sinó que la diferència que hi ha en tots els nivells entre el treball masculí i femení ha d'acabar ja", ha dit Barbens.
També s'ha denunciat la sentència de la Manada. Davinia Descals, una de les manifestants, ha volgut portar impreses les fotografies dels membres del grup que van agredir sexualment la noia a Pamplona perquè creu que "és una manera d'assenyalar-los i posa'ls-hi cara". "Potser una altra persona que vulgui agredir s'ho pensaran dues vegades si veu que altres agressors estan 'publicats'", ha afegit. "La Manada està acorralada per milers de dones que estan organitzades" ha sigut un dels càntics que s'han pogut sentir durant la marxa.
La reivindicació que ha agafat més pes ha estat la lluita pels drets dels immigrants, que ha marcat el final del recorregut. Després de llegir el manifest unitari que ha acabat demanant la llibertat dels presos, alguns dels manifestants s'han mobilitzat fins a l'antiga Escola Massana per solidaritzar-se amb la trentena de persones que ocupen l'edifici des de fa una setmana per protestar contra el racisme. L'Angelica Giusto, una de les manifestants que ha volgut sumar-se a la marxa convocada per l'IAC, denuncia "la llei d'estrangeria", que diu que és "excloent i racista". "Cap persona és il·legal" i "Prou mortes a les fronteres" han estat alguns dels lemes que han acompanyat la mobilització.
Vidal Aragonés, diputat de la CUP, ha defensat que "el Primer de Maig torna a ser com sempre un acte de reivindicació, un acte de lluita". "El camí de la lluita ha d'anar acompanyat d'un discurs clar en el qual fixem que no hi ha futur en la realitat de l'estat espanyol i que no hi ha futur si no trenquem amb les polítiques de la 'troica'", ha afegit.